On reallotjar els 6.000 evacuats pel volcà? Emergència habitacional a La Palma

Tenen problemes per trobar habitatges per llogar i també els costarà recuperar el valor del que han perdut perquè ara serà parc natural

Josep Maria Camps ColletActualitzat

A La Palma hi ha ara mateix unes 6.000 persones evacuades dels pobles amenaçats o ja coberts per la lava que surt des d'aquest diumenge del volcà Cumbre Vieja.

Els primers dies molts d'ells els van allotjar a les instal·lacions militars de la capital de l'illa, Santa Cruz de la Palma, conegudes com El Fuerte.

Per a tots el problema més urgent és on instal·lar-se mentre l'erupció està en marxa, cosa que pot comportar fins i tot mesos, i als que hagin perdut les propietats se'ls afegeix el maldecap d'intentar recuperar-ne el valor.

El cert és que els que estan buscant una casa o un pis per llogar estan tenint problemes per trobar-ne, en una illa que té 80.000 habitants i unes 20.000 places turístiques.


Preus abusius

Una parella, en Felipe i la Vanesa, que de moment han anat a viure a casa dels sogres, han assegurat al programa Planta Baixa que els propietaris que tenen lloc disponible estan aprofitant per inflar els preus:

"Els lloguers ara són bàrbars, a gent que no té res, que ho ha perdut tot, per una habitació en un pis els demanen 300 euros a la setmana, em sembla una barbaritat."

El problema s'estén a la resta de la vida quotidiana: a més de les cases s'han perdut equipaments com escoles, i sobretot, parcel·les agrícoles.

De tota manera, a El Fuerte ja només hi queden unes 150 persones: la immensa majoria ha marxat a casa de familiars i amics, en hotels oferts pel Cabildo, o on han pogut.

Cases amenaçades per una llengua de lava encara llunyana, aquest dijous a La Palma (Europa Press)


Propostes polítiques

Per pal·liar el problema de l'habitatge dels evacuats, les administracions han començat a fer propostes i projectes.

El Cabildo de La Palma, que és el govern local de l'illa, per exemple, ha anunciat que comprarà unes 70 cases amb l'objectiu de reallotjar-ne una part. El govern de les Canàries treballa per comprar 280 habitatges més.

Per la seva banda la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, va demanar aquest dimarts als bancs que aportin els habitatges que tinguin a l'illa per oferir-los als desallotjats.

Habitatges gratuïts

La resposta ha arribat aquest dimecres en forma de comunicat conjunt de les patronals bancàries espanyoles i de la Sareb, el banc creat per gestionar els actius immobiliaris de la crisi del 2008.

En aquest comunicat diuen que es comprometen a posar a disposició dels afectats, gratuïtament i de manera indefinida, els habitatges que tinguin disponibles.

En aquest sentit, el comunicat precisa que aquests habitatges seran "a l'illa de la Palma i en zones pròximes", i asseguren que ja estan elaborant un llistat.

Els bancs també han dit que també oferiran als afectats "línies de finançament preferencial" i que els avançaran les indemnitzacions a què tinguin dret.

Una llengua de lava enmig de camps i cases, aquest dimecres a La Palma (Reuters)


El volcà ho canvia tot

Les solucions a llarg termini, però, seran complicades, perquè els que finalment perdin la casa i els terrenys els costarà de recuperar-ne el valor.

El motiu és que un cop la lava d'un volcà ha ocupat una propietat, el nou terreny passa a ser propietat de l'Estat i, a més, es converteix en un espai natural protegit.

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres ha dit aquests dies que estan treballant per oferir als propietaris que els hagi passat "terrenys equivalents" a prop d'on vivien i treballaven.

 

 
ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut