On és Joan Carles I? Hauria marxat a la República Dominicana des de Portugal
Imatge d'arxiu de Joan Carles I (Europa Press)

On és Joan Carles I? Hauria fugit a la República Dominicana o a Portugal

Diversos mitjans espanyols asseguren que és al Carib, i el govern de Portugal desmenteix que sigui a Estoril

Juli Rodés AlmerActualitzat

El rei emèrit d'Espanya, Joan Carles I, hauria viatjat a la República Dominicana, segons han assegurat aquest dimarts al matí el diari ABC, primer, i més tard també La Vanguardia.

A la tarda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha evitat revelar on es troba Joan Carles I. En respostes poc convincents a la premsa, Sánchez ha assegurat que no sap cap on ha viatjat l'emèrit, després de marxar d'Espanya pels casos de suposada corrupció que l'envolten.

Alguns mitjans i periodistes especialitzats en la Casa del Rei l'han situat a la República Dominicana, com a destinació temporal. S'allotjaria a casa d'uns amics multimilionaris. L'Oficina d'Immigració d'aquest país, però, ha negat més tard que l'antic monarca hi sigui.

L'ABC, que en dona més detalls, ha explicat que la sortida d'Espanya del rei emèrit va començar el cap de setmana, quan va viatjar fins a Sanxenxo, a Pontevedra.

Des d'aquesta població gallega, on havia practicat la vela tantes vegades, hauria viatjat a Porto, al nord de Portugal, on hauria agafat un avió fins a Santo Domingo, a la República Dominicana.

 

Joan Carles I en el Congrés dels Diputats durant la commemoració del 40 aniversari de la Constitució (Europa Press)


En aquest país del Carib hi té moltes propietats la família Fanjul, que té una llarga amistat amb els Borbons, almenys des del temps d'Alfons XIII.

Una d'aquestes propietats és Casa de Campo, a La Romana, on el rei ja hi ha estat alguna vegada, i on sembla que s'ha instal·lat temporalment.

 

Joan Carles I en una imatge del 2015 (Europa Press)


Ningú dona per fet que aquest hagi de ser el lloc de residència definitiu de Joan Carles I.

Entre els que s'apunten, hi ha Miami -on ara no podria volar a causa del coronavirus-, la ciutat suïssa de Ginebra, on ja resideix la seva filla, l'Aràbia Saudita i fins i tot el Marroc, per la seva gran amistat amb el rei Mohamed VI.

 

El rei emèrit a la plaça de toros de Las Ventas durant la presentació de la Feria de San Isidro (Europa Press/Ricardo Rubio)


La periodista Pilar Eyre, en declaracions a Catalunya Ràdio, considera probable que no s'estigui en un sol lloc, sinó que "farà una mena de viatges, estances itinerants en cases d'amics".

El diari El Español assegura que només quatre persones saben on es traslladarà el rei emèrit: el seu fill, Felip VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'excap del CNI Félix Sanz Roldán, amic íntim de Joan Carles, i el cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín.

 

Joan Carles I i Felip VI en una reunió del patronat de la Fundació Cotec (Europa Press/Josefina Blanco)


A Portugal, d'altra banda, el canal de notícies Televisió Independent havia assegura que el rei era a Estoril, on va passar la infància i la joventut. Al migdia, però, fonts del govern portuguès han negat que Joan Carles I sigui al país.

Joan Carles I, en qualsevol cas, feia almenys 24 hores que era fora d'Espanya quan la Casa del Rei va fer públic el comunicat amb la carta adreçada al seu fill anunciant la intenció de fer-ho.


Sofia no l'acompanyarà

La reina Sofia no ha acompanyat ni acompanyarà el seu marit en aquest exili, que la Casa del Rei no vol anomenar exili.

La setmana passada va arribar a Mallorca, on aquest cap de setmana també viatjaran els reis, Felip i Letícia, i les seves dues filles.

 

La reina Sofia en l'acte d'inauguració del VIII Congrés Nacional de l'Alzheimer (Europa Press)


Més enllà d'aquesta estada d'estiu, Sofia continuarà residint al palau de La Zarzuela i mantindrà la mateixa activitat institucional que desenvolupa des de l'abdicació del seu marit, molt centrada en la Fundació Reina Sofia, que presideix.

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut