Barcelona

Òmnium i Càritas, distingides amb les Medalles d'Or del Parlament

El PP s'ha abstingut en la votació per concedir la Medalla d'Or a Òmnium Cultural. Aquest ha estat el primer cop que un grup s'absté en la concessió d'aquest guardó.

RedaccióActualitzat
El Parlament de Catalunya, a proposta de la presidenta, Núria de Gispert, ha distingit Càritas Catalunya i Òmnium Cultural amb les Medalles d'Or. De Gispert ha explicat que "amb la concessió de les dues medalles a entitats fortament arrelades a Catalunya es combina la defensa de la catalanitat, de la llengua i de la cultura amb l'ànima social del país".

A Càritas l'han guardonat per la seva lluita contra la pobresa i pel seu treball a favor de la reinserció de persones i col·lectius marginats. El Parlament n'ha destacat que "des de 1992 fins ara coordina l'actuació de totes les Càrites diocesanes catalanes i recull i actualitza els impulsos de la justícia social".

La cambra catalana també ha reconegut Òmnium Cultural per la "defensa perseverant de la cultura i de la llengua catalanes" en els seus 50 anys d'existència i per la difusió "constant i compromesa" que fa de la catalanitat, que ha vinculat l'exercici de l'autogovern i la democràcia".

El PP s'absté en la medalla a Òmnium

Tots el grups han votat a favor de la Medalla d'Or per a Càritas, mentre que en la d'Òmnium el PP s'ha abstingut. És el primer cop que un grup s'absté en la concessió d'una Medalla d'Or. El portaveu popular al Parlament, Enric Millo, ha qualificat la posició del seu partit com a "abstenció constructiva".

Per Millo, Òmnium, tot i tenir una àmplia i reconeguda trajectòria que els populars valoren, ha "virat i modificat els seus objectius fundacionals" els darrers anys i "en aquests moments és més una plataforma de reivindicació política de drets nacionals i de la independència de Catalunya i la separació d'Espanya que no pas una entitat cultural que defensa la llengua i la cultura catalana".

Fa uns quants mesos, el PP català i Òmnium ja van tenir una desavinença quan la presidenta popular, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar en una entrevista a TV3 que no es paguessin "subvencions a Òmnium Cultural o a qualsevol altra entitat cultural quan hi ha famílies que no poden pagar la guarderia dels seus fills perquè costa 500 euros". L'entitat catalanista va respondre a Sánchez-Camacho proposant-li que retornés les subvencions que rep la seva formació per destinar-les a sanitat.

El lliurament de les Medalles es farà el 10 de setembre i obrirà els actes institucionals de la Diada. Òmnium i Càritas succeeixen Pep Guardiola, distingit l'any passat amb aquesta medalla. El mateix dia es restituirà a la façana del Parlament l'escut de Catalunya amb motiu del 80è aniversari de la inauguració de la cambra.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut