Els lletrats del Congrés admeten per primer cop que es pot investigar el rei emèrit
El rei emèrit d'Espanya Joan Carles en una imatge d'arxiu (REUTERS/ Francois Lenoir / File Photo)

Òmnium demana a la Fiscalia suïssa que citi a declarar Joan Carles I com a acusat

Òmnium vol que Suïssa informi la Interpol un cop se sàpiga el parador del rei emèrit

RedaccióActualitzat

Òmnium demana a la Fiscalia suïssa que citi a declarar el rei emèrit com a acusat i obri una investigació criminal contra ell. L'entitat ha enviat la petició formal al fiscal suís Yves Bertossa, que investiga el cas. En l'escrit, Òmnium informa la Fiscalia de Ginebra de tots els tràmits judicials en marxa a l'estat espanyol sobre Joan Carles I.

L'entitat reclama, també, que si es confirma oficialment la fugida i el parador del rei emèrit, Suïssa n'informi la Interpol i el Sistema d'Informació de Schengen perquè sigui posat a disposició de les autoritats del país.

Tot i la fugida, Joan Carles està a disposició de la Fiscalia, segons el seu advocat. Així ho explicava Javier Sánchez-Junco poques hores després de transcendir la marxa del rei, aquest dilluns. Assegurava que Joan Carles continua disposat a atendre "qualsevol tràmit o actuació". Es referia, però, a les investigacions per part del Tribunal Suprem a Espanya per comissions en la construcció de l'AVE a la Meca.

Òmnium ja va presentar una querella contra el rei al Suprem, però encara no se sap quin serà el seu futur. El cas ha caigut en mans del jutge del judici del procés, Manuel Marchena, que haurà de decidir si l'admet a tràmit.

On és el rei?

Si la Fiscalia suïssa atén la petició, el primer que caldria resoldre és la localització de Joan Carles I. Des que va fugir s'ha especulat amb la seva presència a la República Dominicana, cosa que el país ha negat.

Segons publica el diari ABC, podria haver viatjat a Abu Dhabi, en un jet que va sortir dilluns passat des de Vigo. Segons la mateixa informació, el rei emèrit podria estar allotjat en un hotel exclusiu, on passar una nit costa més de 10.000 euros.

ARXIVAT A:
MonarquiaCasa Reial espanyola Òmnium CulturalBorbons
Anar al contingut