Barcelona

Òmnium Cultural estudia que la manifestació del 10-J s'obri amb una pancarta meitat lema, meitat senyera

Òmnium Cultural estudia una solució salomònica per a la capçalera de la manifestació del 10 de juliol contra la sentència de l'Estatut. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, l'entitat podria dividir la pancarta en dues parts. En una, es llegiria el lema que va decidir Òmnium: "Som una nació. Nosaltres decidim." En l'altra, només hi hauria la senyera. D'aquesta manera els representants institucionals i dels partits es podrien ubicar allà on se sentin més còmodes. En tot cas, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha deixat clar en declaracions a "Els matins" de TV3 que no es plantegen canviar el lema de la manifestació, perquè el consideren prou unitari. Per ella, no hi ha un problema d'unitat "ni de fons, sinó de protocol". En canvi, el jurista i membre de la junta directiva de l'entitat, Alfons López Tena, defensa mantenir el plantejament inicial.

Actualitzat
Els organitzadors de la manifestació de dissabte contra la sentència de l'Estatut volen consensuar avui, amb els partits polítics, l'encapçalament de la marxa. La solució podria passar per mantenir el lema "Som una nació. Nosaltres decidim" i afegir-hi al costat la senyera.

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha dit que ells no consideren canviar el lema de la manifestació perquè el veuen prou unitari, però ha insistit a no fer de la capçalera un problema. Muriel Casals ha parlat d'un "problema de protocol", però ha negat que hi hagi escletxes en la unitat de la manifestació.

Casalas ha dit que desitja "una manifestació semblant a la del 1977", i per això ha explicat que "per a Òmnium és molt important que els ciutadans de Catalunya ens manifestem massivament i que hi hagi aquest nostre lema que hem discutit i aprovat "Som una nació, nosaltres decidim" i no ens és tan important que nosaltres siguem els protagonistes de la fotografia".

Més contundent ha estat Alfons López Tena, que ha defensat que Òmnium Cultural no canviï ara ni el lema ni l'encapçalament de la marxa. "No estem disposats que instàncies que no han convocat la protesta ni han intervingut durant l'any en què l'hem estat preparant vulguin modificar el contingut, el lema o el plantejament de la manifestació", ha afirmat l'exvocal del Consell General del Poder Judicial. López Tena ha convidat la gent que no accepti aquests termes a "convocar una altra manifestació". 

Anteriorment, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, havia obert la porta a un replantejament de l'acte del 10-J. I la solució final podria anar per aquí, amb una pancarta que combini la senyera i el lema inicial de l'entitat convocant. 

D'aquesta manera, el president de la Generalitat, José Montilla, partidari d'anar darrere la bandera, aniria al capdavant de la manifestació, i ho faria, a més, amb la resta de la classe política, i ajudaria a projectar la imatge d'unitat que volen els partits. L'acord s'hauria de fer realitat en una reunió prevista per aquest dimarts al matí a la seu d'Òmnium.

La proposta del president de la Generalitat perquè la capçalera de la manifestació de dissabte sigui la senyera -i no pas el lema que invoca el dret a decidir- no ha agradat al principal partit de l'oposició. Convergència i Unió prefereix que al davant hi hagi el lema dels organitzadors. En declaracions al programa "El secret", de Catalunya Ràdio, Artur Mas ha considerat que el lema "no és un tema de renegociació" i ha dit que, en qualsevol cas, el president de la Generalitat ha de decidir "si se sent còmode o no" darrere el lema i que "s'ha de respectar" el que decideixi. 

Des del PSC, Miquel Iceta ha defensat la proposta de Montilla, perquè considera que el lema dels organitzadors pot portar a equívocs. "Es pot considerar que no s'està rebutjant una sentència, sinó que s'està reclamant el dret a decidir" i considera que hi ha gent que rebutja la sentència, però que no necessàriament estaria d'acord amb el dret a decidir i que, per tant, quedarien exclosos.

D'altra banda, els socis de govern del PSC, Esquerra i ICV, prefereixen el lema dels organitzadors, però han deixat clar que aniran a la manifestació tant si la capçalera és la senyera com el lema. 

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha considerat que la polèmica és "estèril i absurda", perquè s'ha de respectar "el que digui Òmnium" com a entitat representativa de la societat civil. Ridao, a més, ha considerat que el lema és "el mínim comú denominador" dels que donen suport a la marxa. 

Dolors Camats, d'ICV, ha dit que més enllà de la seva opinió personal, Montilla, com a president de la Generalitat, creu que potser és més oportú que vagi darrere d'una senyera perquè "no puguin retreure mai al president de la Generalitat que a l'hora de defensar els interessos del país ho feia pels uns o pels altres o no era prou legítim. És a dir, que no se li pugui girar en contra".

Camats ha dit que pensa que "es tracta d'una postura institucional" i no perquè el lema sigui aquest. "Jo crec que hauria dit el mateix si el lema hagués estat un altre", ha conclòs.

També ha ficat cullerada a la polèmica un dels partits que no donen suport a la manifestació, Ciutadans. El president de la formació, Albert Rivera, ha demanat a José Montilla que "no faci servir la senyera com a pancarta dels independentistes", perquè és la bandera "de tots", i l'ha instat a portar una estelada a la manifestació. 

Suport a Montilla 

La proposta del president de la Generalitat ha rebut el suport d'una quinzena de personalitats del món cultural i econòmic, entre els quals hi ha Antoni Tàpies, Isabel Coixet, Anna Maria Moix, Oriol Bohigas, Jordi Coca, Lluís Pasqual i Miquel Valls. El grup ha firmat un manifest que defensa que la manifestació sigui "plural i diversa" i que estigui "encapçalada pels representants democràtics del poble de Catalunya, amb el president de la Generalitat i els caps de fila parlamentaris al capdavant, portant la senyera, el nostre símbol nacional, el que acull tots els catalans i catalanes".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut