Jordi Cuixart en un acte a la plaça del Rei de Barcelona aquest gener (ACN / Àlex Recolons)

Òmnium adverteix el TC que el denunciarà per paralitzar el recurs d'empara de Cuixart

L'entitat acusa el Constitucional de "paràlisi política i estratègia de dilació" per impedir que el cas arribi a instàncies judicials europees

Actualitzat

Òmnium Cultural adverteix el Tribunal Constitucional (TC) que el denunciarà per "paràlisi política i estratègia de dilació" per no haver resolt encara el recurs d'empara contra la sentència del Tribunal Suprem pel judici del procés, cosa que els impedeix recórrer a instàncies europees.

El president de l'entitat, Jordi Cuixart –i també la resta de líders independentistes del judici del procés– va presentar fa un any el recurs contra la sentència que el va condemnar a nou anys de presó per sedició pels fets de l'1-O. Òminiun exigeix al Tribunal Constitucional que inclogui el recurs d'empara en el proper ple que celebri.

El fet és que, per arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, TEDH, cal esgotar totes les vies internes, per això Cuixart té clar que el TC està dilatant la resolució "per motius polítics".

"Per més que intentin evitar-ho, acusarem els poders de l'Estat al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg si abans no arriba una amnistia que aturi la vulneració de drets fonamentals i permeti afrontar la resolució democràtica del conflicte."

"Mentre de la corrupció borbònica n'han fet impunitat d'estat, el sobiranisme continua fent de la repressió i dels nous judicis polítics un altaveu d'internacionalització i lluita per l'autodeterminació, tornant a exercir els drets condemnats al Judici a la Democràcia."

 

Els serveis jurídics d'Òmnium han enviat aquest requeriment al president del Constitucional, a qui adverteixen que paralitzar el recurs d'empara "vulnera" la llei orgànica del poder judicial, així com la llei orgànica que regula el Tribunal Constitucional. També li recriminen "negligència" perquè quan elabora l'ordre del dia "no actua seguint criteris objectius i cronològics, sinó en funció d'interessos polítics i arbitraris". En aquest sentit, l'entitat destaca que ja s'han resolt altres recursos d'empara inclosos dins la mateixa causa "que es van presentar a posteriori i contra una condemna molt menor".

Així mateix, Òmnium li recorda que la fixació de l'ordre del dia dels plens del Tribunal Constitucional és una qüestió "governativa", com passa amb la resta d'administracions públiques, i està subjecta a un control contenciós administratiu que, en aquest cas, recau sobre el Tribunal Suprem.

 

En el moment que el TC va admetre a tràmit aquest recurs, el líders independentistes condemnats en la sentència del procés ja van témer que podria quedar "en un calaix".

ARXIVAT A:
Judici procésTribunal Constitucional Òmnium CulturalJordi Cuixart
Anar al contingut