Jerusalem

Olmert promet reprendre les negociacions i excarcerar presoners si el soldat segrestat per Hamas és alliberat

El primer ministre israelià ha promès la posada en llibertat de molts presoners palestins amb condemnes de llarga durada si els milicians palestins alliberen el soldat israelià segrestat a la franja de Gaza. Ehud Olmert també s'ha mostrat disposat a desmantellar alguns assentaments a canvi, diu, d'una pau veritable, així com a reprendre les negociacions de pau amb els palestins. L'Autoritat Nacional Palestina li ha exigit "fets i no paraules".

Actualitzat

L'endemà mateix d'entrar en vigor, per sorpresa, un alto el foc a Gaza entre Israel i els palestins, el primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha donat la clau d'aquest moviment. Per primera vegada Olmert ha acceptat en públic la idea d'excarcerar presoners palestins a canvi de la llibertat del soldat israelià Gilad Shalit, capturat al juny per milicians de Hamas. Olmert ha inclòs presoners palestins amb condemnes llargues, cosa que significa condemnats per haver participat en actes de lluita armada.

Olmert ha donat a entendre que la treva i un hipotètic intercanvi de presoners podria ser un primer pas per reprendre negociacions amb els palestins.

En una cerimònia amb motiu de l'aniversari de la mort de David ben Gurion, fundador de l'estat israelià, Olmert s'ha compromès també a negociar un futur estat palestí que tindrà, ha dit, sobirania absoluta, fronteres definitives i continuïtat territorial. Olmert ha afegit que Israel està disposada a evacuar molts assentaments a canvi d'una "pau autèntica i de la renúncia al retorn dels refugiats palestins a Israel".

Tanmateix, Olmert ha refermat la seva disposició a reunir-se, com més aviat millor, amb el president palestí, Mahmud Abbas, i ha insistit que "la pau vindrà mitjançant el reconeixement mutu i les negociacions directes". Olmert ha assegurat que les mesures avui proposades tenen com a objectiu promoure la confiança perduda entre les dues parts i demostrar que "la nostra mà està estesa per a la pau amb els palestins".

Com a mesures immediates, ha anunciat la seva disposició a reduir el nombre de punts de control militar a Cisjordània i a reprendre la transferència de fons que Israel reté a l'Autoritat Nacional Palestina en concepte de taxes i duanes. Israel va suspendre aquestes transferències quan el grup islàmic Hamas va accedir al poder.

El portaveu del president palestí ha difós un comunitat en què l'Autoritat Palestina exigeix al primer ministre israelià "fets i no paraules" i el retorn immediat a la taula de negociacions per aplicar el "full de ruta" i les resolucions internacionals.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut