Pròxim Orient

Olmert i Peretz s'enfronten avui a les conclusions de la comissió encarregada d'investigar la guerra contra el Líban

L'anomenada Comissió Winograd, encarregada d'investigar la guerra llançada per Israel al Líban l'estiu passat, presentarà aquest dilluns les seves conclusions preliminars. Pel que s'ha sabut fins ara, el document pot marcar el futur polític del primer ministre, Ehud Olmert, i el titular de Defensa, Amir Peretz. Segons algunes fonts, l'informe conclou que Olmert i Peretz van fracassar en les seves funcions quan es van deixar arrossegar pel llavors cap de l'estat major, Dan Halutz, que ja va dimitir fa uns mesos arran de les crítiques rebudes per la seva actuació. La Comissió Winograd, que no té atribucions per recomanar la destitució de ningú, estudia les decisions polítiques i militars que es van prendre durant la guerra.

Actualitzat

La Comissió Winograd farà públiques aquest dilluns les seves conclusions preliminars en un informe que podria determinar el futur polític d'Ehud Olmert i Amir Peretz. Precisament, després de la seva presentació s'espera que el primer ministre israelià doni una resposta oficial.

Mentrestant, tots els portaveus han declinat fer qualsevol comentari sobre les primeres filtracions d'aquests document que ha publicat la premsa israeliana. Segons difonen, els membres de la comissió haurien arribat a la conclusió que Olmert i Peretz van fracassar en la seva funció, deixant-se portar, durant tot el procés, per les decisions de l'aleshores cap de l'estat major, el tinent general Dan Halutz. "Posaven el segell a les decisions de Halutz sense consultar possibles alternatives", revelava aquest diumenge el diari "Yedior Aharonot".

Dan Halutz ja va dimitir fa uns mesos arran de les crítiques rebudes per la seva actuació. Així, s'espera que les conclusions preliminars només afectin les carreres del primer ministre i el titular de Defensa.

Sigui com sigui, en poques hores es faran públiques les conclusions de la investigació de la guerra llançada per Israel al Líban l'estiu passat. La Comissió Winograd, que no té atribucions per recomanar la destitució de ningú, va adoptar el nom de l'home que l'ha dirigit, el jutge retirat de 81 anys Eliyahu Winograd, i s'ha dedicat a estudiar les decisions polítiques i militars que es van prendre durant la guerra i els motius pels quals no es va derrotar la guerrilla xiïta Hezbollah malgrat l'evident superioritat de l'armament israelià. En 34 dies de conflicte van morir un miler de libanesos i 150 israelians.

Anar al contingut