Oli, pasta, farina i ous pugen més d'un 20% l'últim any: què puja i què baixa
Els preus han pujat a Catalunya un 8% a l'abril (iStock/Oatawa)

Oli, pasta, farina i ous pugen més d'un 20% l'últim any: què puja i què baixa

Continua l'escalada de preus dels últims mesos, amb una inflació del 8% a Catalunya, però més moderada

RedaccióActualitzat

A l'abril els preus han continuat pujant, però una mica menys que el mes passat. La inflació, l'increment generalitzat i persistent dels preus de mercaderies i serveis, segueix desbocada, però l'escalada de preus sembla que comença a moderar-se.

L'encariment és evident a tot arreu: tant als transports com als serveis i sobretot al cistell de la compra. I afecta directament la butxaca dels consumidors, que perden poder adquisitiu mes a mes.

La llista de productes que més han encarit preus continua liderada pels olis, els combustibles i l'electricitat, però també s'hi poden trobar aliments tan bàsics com la pasta, la farina, els ous, la llet (inclosa la de nadons), la mantega o la carn.


L'escalada es modera

A Catalunya, els preus van pujar a l'abril un 8% respecte al mateix mes de l'any passat, 1,5 punts per sota de l'encariment del març, que va ser del 9,5%, segons ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística. Tot i aquest descens, es tracta de la segona xifra més alta de la sèrie històrica, que per comunitats comença el 2002, després del rècord marcat al mes de març.

Al conjunt de l'Estat la inflació també va caure un punt i mig, fins al 8,3%, una xifra que segons la vicepresidenta del govern, Nadia Calviño, és "inacceptable". Al març la inflació a Espanya va arribar al 9,8%.

La variació intermensual de preus (la diferència amb el mes anterior) també ha baixat. Ho ha fet un 0,3% a Catalunya i un 0,2% al conjunt de l'Estat.

Les vacances, també més cares

La contenció de preus de l'últim mes ha estat possible gràcies a la rebaixa de carburants (amb el descompte de 20 cèntims per litre) i de l'energia, en part gràcies al clima, que ha afavorit les renovables. Tot i així, els combustibles, el gasoil i l'electricitat segueixen estant entre els productes que més s'han encarit en l'últim any.

Del cistell de la compra, però, el que més s'ha encarit són els olis comestibles, que gairebé han doblat el preu (un 96%), inclòs l'oli d'oliva (que s'ha encarit un 43%), l'estada en hotels, hostals i pensions (que van fregar la plena ocupació per Setmana Santa tot i encarir-se un 51%) i productes de primera necessitat com la pasta, la farina, els ous, la llet o la mantega, amb augments per sobre del 20%. També s'han apujat molt la carn, la fruita en conserva i l'aliment per a nadons.

Entre els productes que no han apujat preus hi ha el transport públic, i entre els pocs que han baixat lleugerament en un any destaquen els peatges (per l'efecte dels que s'han suprimit) i els serveis i equips de telefonia.

En aquesta llista es pot consultar l'increment anual i mensual de cada producte:

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAlimentacióIPC
Anar al contingut