Un supermercat (Reuters)
Un supermercat (Reuters)
Sant Joan Despí

Oli de palma: de convidat a taula a sospitós per a la salut i el medi ambient

Creix la consciència dels consumidors sobre aquest greix present en molts aliments processats, i els grans supermercats mouen fitxa per reduir-ne la presència als prestatges

Irene VaquéActualitzat

L'oli de palma és el nou enemic de l'alimentació sana i de l'ecologisme. I la batalla contra aquest aliment ha arribat al gran públic, que se'l comença a mirar amb recel.

Els últims a moure fitxa han estat els grans supermercats, que han començat a demanar als seus distribuïdors que evitin aquest ingredient o, si no el substitueixen, que en faci servir amb certificat d'origen sostenible.

"Tant els interproveïdors [els fabricants de marca blanca] com els proveïdors fa temps que fan moviments per substituir, quan és possible, l'oli de palma i els greixos trans en els seus productes", han explicat fonts de Mercadona a 324.cat.

De la mateixa manera que l'empresa valenciana, també DIA, Lidl i Auchan (que té Alcampo i Simply) han demanat als proveïdors que avancin en aquesta línia. Lidl diu que intenta evitar-lo i, quan no pot, opta pel que té segell de sostenibilitat, que també és la política de Carrefour. El Corte Inglés comparteix aquest objectiu.

Des d'Asedas, la patronal de les plataformes de distribució, de la qual formen part cadenes com DIA, Mercadona, Consum o Condis, destaquen que aquest debat no és nou. El director general de l'organització, Ignacio García Magarzo, ha remarcat a aquest portal que fa temps que es treballa en aquesta direcció juntament amb les administracions:

"La indústria i la distribució estan treballant per millorar la composició dels aliments amb els objectius que ha fixat la UE."

García Magarzo ha remarcat que els aliments que consumim "són cada vegada millors i més segurs".

Fonts del sector asseguren que no es tracta només que una empresa tiri pel dret amb els productes de marca pròpia, sinó que hi ha d'haver un esforç conjunt per trobar substituts. I que la reflexió ha de ser al voltant del consum excessiu de sal, sucre i greixos.

 

♦ L'oli d'oliva amb farigola millora la salut cardiovascular

 

El cas, però, és que les grans cadenes es mouen després que ho fes el súper ecològic SuperSano, un grup amb una dotzena d'establiments a Espanya, cap a Catalunya. En aquest cas, van decidir retirar de les prestatgeries tots els productes amb oli de palma. D'entrada, els van baixar les vendes un 5%, però des del Nadal han remuntat i ara el balanç és que han venut gairebé un 20% més que el mateix mes de l'any passat.

 

Present en molts aliments processats

L'oli de palma és un dels greixos més consumits al món perquè és present a molts aliments processats, com ara galetes, cereals, brioxeria, aperitius, pastisseria, gelats, pizzes, margarines, patates fregides, precuinats i cremes, entre altres. També s'utilitza en cosmètica i en productes de neteja.

Molta gent consumeix oli de palma sense adonar-se'n. No només per l'enorme varietat de productes del cistell de la compra on es pot trobar, sinó perquè de vegades s'etiqueta com a "oli vegetal" o "greix vegetal", sense precisar més, encara que la llei els obliga a fer-ho. I hi ha una diferència important entre els àcids greixos insaturats saludables, com els de l'oli d'oliva, de gira-sol o de colza, i els saturats, que tenen olis com el de coco, el de palma i el de palmist. El de palma s'obté de la polpa del dàtil i el de palmist, del pinyol.

Organitzacions com Carro de Combate han investigat quins productes contenen oli de palma i han fet un llistat amb els noms amb què pot aparèixer i també de les marques que en fan servir. Una és Nestlé, que ha defensat en un comunicat que és "més resistent i conserva millor el producte" que olis com el d'oliva o el de gira-sol. Deixen clar, això sí, que procuren que sigui d'origen responsable, també per al medi ambient.

La textura que dona és un dels punts a favor de l'oli de palma. Els productors n'aprecien la capacitat que té per donar cremositat, mantenir l'aspecte i consistència del producte o donar-hi un toc cruixent.

 

♦ Estudis assenyalen que l'impost al sucre beneficia la salut i el sistema sanitari

 

Un altre avantatge que té és el preu, uns 650 euros la tona, molt inferior als 800 de la de gira-sol i als 3.500 de la d'oli d'oliva.

"No és cap verí, però no se n'ha d'abusar"

L'oli de palma no és propi de la dieta mediterrània, però és un tipus de greix saturat que sí que trobem en aquesta forma d'alimentació, per exemple a la carn vermella. La clau és optar per productes no processats i restringir aquesta mena de greixos, com ha comentat a 324.cat José Manuel Sánchez, dietista i nutricionista de l'Hospital Germans Trias i Pujol:

"No vull dir que sigui bo, però no és cap verí. El problema és que si mengem molts aliments processats, al final del dia en mengem massa."

 

El consum excessiu de greixos com l'oli de palma s'associa a més risc de tenir malalties cardiovasculars. En concret, fa augmentar el colesterol dolent i fa disminuir el bo. Per aquest motiu, el consell de les autoritats sanitàries és reduir-ne el consum.

Sánchez ha destacat que és possible trobar galetes sense oli de palma, segurament més cares perquè la matèria primera també ho és. I ha afegit que els consumidors tenen el poder de l'elecció:

"Mai serà igual un pa de pessic fet a casa amb oli d'oliva que un amb mantega o amb oli de palma, que és el que segurament farà servir la indústria."

 

Sobre el fet que es pugui trobar oli de palma en productes com la llet adaptada per a nadons, com denuncia una campanya de Change.org, aquest nutricionista ha explicat que "no hi ha d'haver alarma" perquè el que es fa al laboratori és reproduir l'àcid greixós palmític beta, que també té la llet materna i que es vincula amb efectes positius en l'organisme. En canvi, l'oli de palma que trobem als prestatges dels supermercats conté un altre tipus d'àcid, anomenat alfa, que és el que té mala propaganda.

Dolent per al medi ambient

La majoria de l'oli de palma que es fa servir a la UE és importat. La producció es concentra als països tropicals, sobretot Malàisia i Indonèsia. A més, la producció massiva d'aquesta planta té un impacte greu en el medi ambient.

Cada cop n'hi ha més demanda, no només per l'ús en els productes que posem al cistell de la compra, sinó perquè es destina a fabricar biocombustible.

Per evitar una desforestació creixent i vetllar perquè no es vulnerin drets fonamentals en el procés d'elaboració, el Parlament Europeu ha reclamat mesures com ara un sistema de certificació per a l'oli de palma que es vulgui comercialitzar a la Unió Europea. També han plantejat que es deixi de fer sevir com a biocombustible.

Només el temps dirà si l'oli de palma acaba desapareixent del rebost i dels mitjans de transport. Ara per ara, el més possible és que més d'un consumidor dediqui més temps a mirar què posa al carro de comprar, sempre que la butxaca li ho permeti.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut