Olga Tubau veu "impossible revocar la sentència" a Trapero si està ben fonamentada

Actualitzat

Olga Tubau, l'advocada del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i de la intendenta Teresa Laplana, assegura que, si està ben fonamentada i raonada, "és impossible revocar una sentència d'absolució" en el cas que la Fiscalia presenti un recurs d'apel·lació. Tubau ha dit en una entrevista a "Els matins" de TV3 que només seria possible en casos molt concrets.

"Si la sentència està ben fonamentada, ben raonada, si el vot de la majoria i la sentència de la majoria recull de manera detallada i minuciosa la valoració de la prova i explica de manera racional per què arriba a aquesta conclusió d'absolució, és impossible que es revoqui la sentència."

L'advocada assegura que els únics motius pels quals seria possible revocar una sentència absolutòria és que l'argumentació del tribunal sigui "poc racional, poc raonada o deixi de valorar elements incriminatoris i no expliqui per què".

Tubau ha admès que l'eventual recurs que la Fiscalia podria presentar a la sala d'apel·lació de l'Audiència Nacional es podria basar en les valoracions que la presidenta de la sala, Concepción Espejel, ha fet en el seu vot particular. Un text de 461 pàgines que considera que la cúpula dels Mossos, l'1-O i els dies anteriors, va actuar de manera ineficaç a propòsit per fer possible el pla del govern de facilitar la celebració del referèndum i dificultar l'actuacio de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

"Haurem de veure per què la presidenta de la sala de l'Audiència Nacional arriba a la conclusió que hi havia aquesta connivència entre el major Trapero i el govern, i haurem de veure sobre quines proves es fonamenta això."

Per Olga Tubau, en el judici es va aconseguir explicar "el que va passar de veritat".

"S'han aportat una quantitat de proves, ja no de descàrrec, ja no es tracta només de posar de manifest que la tesi de la Fiscalia no era certa, sinó de posar de manifest la veritat, la realitat del que va passar aquells mesos de setembre i octubre, i el que va passar en l'àmbit d'actuació dels acusats, del major Trapero i la intendenta Laplana. Crec que s'ha convençut un tribunal que el que havien explicat des del dia 6 d'octubre del 2017 el major Trapero i la intendenta Laplana era la realitat."

Tubau ha agraït "l'extraordinària generositat per part del tribunal, que va admetre absolutament tota la prova que es va proposar" en el judici oral.

 

Diversos juristes han elogiat el treball de l'advocada Olga Tubau en la defensa del major Josep LluísTrapero i la intendenta Teresa Laplana i ja han contraposat aquesta absolució amb la sentència del Suprem que va condemnar el conseller Forn per sedició.

José María Martín Pallín, fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem, ha dit a "Els matins" de TV3 que "la sentència de l'Audiència Nacional és incoherent en relació amb la sentència del Suprem".

 

Martín Pallín, però, creu que el recurs al Constitucional no es pronunciarà sobre l'argumentació, ja que tracta qüestions de forma, però sí que hi veu recorregut al Tribunal d'Estrasburg.

L'advocat Marc Molins afegia en el programa Més 324 que el motiu de connivència dels Mossos amb Forn queda desactivat per motius tècnics.

"Es pot engranar la condemna del conseller d'Interior, Joaquim Forn, ja no tant de Trapero i Laplana, que són Mossos d'Esquadra, com dels dos ressorts tecnicopolítics, com son la resta dels acusats."

El catedratic de Dret Penal, Joan Queralt és més escèptic quan argumenta que la sentència no té cap obligació jeràrquica amb la del Suprem.

"A l'Audiència Nacional, encaixar o no encaixar amb el Suprem, com si fos l'Audiència de Palafrugell, li és exactament igual. No té cap obligació d'encaixar-hi perquè la sentència del Suprem sentència no és jeràrquica. Crec que això és molt important, i el problema el té el Suprem, i no l'Audiència Nacional."

 

 

ARXIVAT A:
Josep Lluís Trapero Judici TraperoJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut