Mapa de localització. Font: Google
Mapa de localització. Font: Google

Oimiakon reclama ser el lloc habitat més fred del món, amb -67,7ºC, l'any 1933

Actualitzat
Oimiakon reclama ser l'únic lloc habitat del planeta amb la temperatura més freda i deixar de compartir aquest rang amb Verkhoiansk, una població també russa.

La vall d'Oimiakon es troba situada al bell mig de la Iakútia, a Sibèria, a uns 9.000 km a l'est de Moscou. Lluny de les destinacions de turístiques, és un indret per als aventurers, on trobarem al mig de la ciutat un rètol que ens diu que som a "Oimiakon, el pol del fred", en referència a la temperatura més baixa mai registrada en un lloc habitat -67.7ºC al planeta.

Imatges del fred a Oimiakon

El lloc més fred del planeta és a l'Antàrtida amb una temperatura inferior als -80ºC, un lloc inhòspit i sense vida. En canvi, a Oimiakon, més de 500 persones viuen tot l'any fent la seva rutina amb aquestes gèlides temperatures. Els iakuts, poble indígena de Iakútia, durant segles depenien dels boscos per a la seva supervivència, amb la fusta coma l'única font de calefacció.

La controvèrsia neix quan dues poblacions de la mateixa regió s'adjudiquen el lloc habitat més fred del planeta. Tamara Vasilieva, etnòloga local, afirma que la temperatura rècord més baixa es va registrar el 1933, amb -67,7ºC a Oimiakon. També a Iakútia, la ciutat de Verkhoiansk, també reclama ser anomenada el lloc més fred del món. Però segons Vasilieva, "Un error d'impremta en algun document diu que l'any 1885 a Verkhoiansk la temperatura va ser de menys 67,8 i així va començar el conflicte".

Actualment l'Organització Mundial Meteorològica atorga a totes dues poblacions l'estatus de ser les més fredes del món.

Anar al contingut