El monument a Rafael Casanova, aquest divendres a Barcelona (EFE)

Ofrenes florals de mínims a Rafael Casanova, en una Diada marcada per la pandèmia

Les representacions institucionals han estat molt reduïdes i no hi ha hagut bandes musicals

RedaccióActualitzat

Aquest divendres, 11 de setembre, les celebracions per la Diada de Catalunya han començat com és tradicional amb les ofrenes institucionals al monument a Rafael Casanova de Barcelona.

La pandèmia de la Covid-19, però, també ha obligat a modificar-ne les condicions, amb representacions més reduïdes de l'habitual i sense la banda de música.

Els Mossos d'Esquadra han estat els primers a fer l'ofrena, seguits de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

 

 

Pel que fa al govern de la Generalitat, que habitualment hi va en ple, només hi han anat el president Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès, i la portaveu, Meritxell Budó.

Pere Aragonès, Quim Torra i Meritxell Budó, aquest divendres a Barcelona (EFE)

Al parlament posterior, Budó ha dit que es tracta d'una "diada diferent" per la crisi sanitària, però "no per això deixarà de ser important".

La portaveu ha assegurat que també és "una diada reivindicativa, perquè continuem tenint presos polítics":

"La repressió segueix més que mai, la darrera notícia que hem tingut al jutjat 13 és una més que, lluny d'aturar-se, la repressió continua i, per tant, lluny d'aturar la reivindicació, des de Catalunya hem de seguir reivindicant que cal una resposta política al que és un conflicte polític."

Després ha estat el torn del Parlament de Catalunya, encapçalat pel seu president, Roger Torrent, que també ha recordat el conflicte polític:

"És el tercer any que vivim amb presos i exiliats i immersos en aquest conflicte polític que el govern espanyol no vol afrontar políticament, arrossegat per la dreta i l'extrema dreta i que no vol solucionar."

Torrent ha fet una crida a aconseguir que "sigui l'última diada amb polítics presos i exiliats" i ha reclamat que se solucioni amb l'amnistia i el dret d'autodeterminació.

El president del Parlament, Roger Torrent, aquest divendres a Barcelona (ACN)

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de l'ofrena en nom de l'Ajuntament, juntament amb alguns regidors, com Ernest Maragall, Laia Bonet i Elsa Artadi, ha demanat que aquesta Diada sigui "un dia de cures":

"És una Diada que podem convertir en una oportunitat per estar amb la gent més propera, per cuidar-nos, per agafar forces perquè vivim temps molts complicats."

Ernest Maragall, Ada Colau, Laia Bonet i Elsa Artadi, aquest divendres a Barcelona (ACN)

No hi ha hagut banda de música per tocar "Els segadors" aquest any, però Òmnium Cultural ha acompanyat la seva ofrena de quatre músics que l'han interpretat, a més d'altres peces.

Òmnium ha fet l'ofrena conjuntament amb representants de les entitats Acció Cultural del País Valencià i Obra Cultural Balear:

 

Després de fer la seva ofrena Elisenda Paluzie, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, l'ANC, ha assegurat que l'independentisme es mobilitzarà aquest divendres "com cada Diada" malgrat la pandèmia.

Paluzie ha dit que les diverses mobilitzacions que ha organitzat per aquesta tarda tindran "mesures de seguretat màximes", amb control d'accés, mascaretes i gel.

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, aquest divendres a Barcelona (ACN)

Els principals partits polítics sobiranistes, entre els quals Junts per Catalunya i el PDeCAT, per separat, han fet les ofrenes també amb representacions reduïdes.

La delegació de JxCat, aquest divendres davant el monument a Rafael Casanova de Barcelona (ACN)
La delegació del PDeCAT, aquest divendres a Barcelona (ACN)
La delegació d'ERC, aquest divendres a Barcelona (ACN)

També el PSC hi ha enviat una delegació reduïda, amb el seu líder Miquel Iceta al cadavant.

 

El líder dels socialistes a Espanya i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha afegit a la commemoració a través de Twitter felicitant "tots els catalans i catalanes" per "una Diada per a totes i tots":

 

Per la seva banda, el líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, en un vídeo difós a Twitter ha qualificat d'"irresponsables" les mobilitzacions convocades per a aquesta Diada:

"Enviar un missatge de suport a tots els catalans que avui des de casa viuran amb preocupació unes concentracions convocades irresponsablement en plena pandèmia i que veuen com, enmig dels contagis, aquest govern és un focus de problemes."

 

Carrizosa ha aprofitat per fer una crida al PSC i al PPC per anar junts a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya.

 

ARXIVAT A:
11S
Anar al contingut