Una finca d'Ulldecona amb oliveres centenàries i mil·lenàries (ACN)
Una finca d'Ulldecona amb oliveres centenàries i mil·lenàries (ACN)

Oferiran a aturats i pagesos finques d'oliveres mil·lenàries abandonades del Sénia

Un nou projecte de la Taula del Sénia, subvencionat pel Servei d'Ocupabilitat de Catalunya, preveu una recuperació de la producció de fins a 10.000 litres per collita

Actualitzat

La Taula del Sénia engega el projecte "Olimil", subvencionat pel Servei d'Ocupabilitat de Catalunya (SOC), per recuperar la producció en finques d'oliveres mil·lenàries abandonades a la zona del Monstià i el Baix Maestrat. 

El pojecte, que s'inscriu dins el programa "Inovadors" del SOC, planteja fer un invertari de les finques abandonades i de les oliveres no detectades i oferir-les a persones que es troben a l'atur o agricultors que se'n vulguin fer càrrec. Aquest gener s'ha iniciat la primera fase d'inventari, que es calcula que durarà fins al juny. 

Del total de 5.000 exemplars d'oliveres mil·lenàries catalogades, solament un miler estan sent treballades per produir oli. A més, els resposanbles de la taula afirmen que n'hi ha que no estan catalogades. Això fa que les quantitats produïdes siguin baixes, d'uns 1.500 litres per collita. 

 

 

Teresa Adell, la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, explica que aquesta situació posa en perill les oliveres abandonades.

Jo crec que ja no és solament tenir més oli, sinó ficar en producció unes fiques estan en perill. L'olivera mil·lenària és un arbre de cultiu i, si passa molts anys oblidada, pot arribar a morir.

Altadel afirma que, tot i això, la majoria de les finques porten entre 15 i 20 anys abandonades i encara són recuperables. En aquest cas, podrien ser cultius fèrtils d'aquí a tres anys. 

Fins al moment, ja s'han pogut detectar noves finques als municipis de Godall i Freginals, que han arribat a duplicar el nombre d'oliveres a Freginals. Un cop inventades i recuperades, La Taula del Sénia calcula assolir una collita d'entre 8.000 i 10.000 litres d'oli per a la campanya d'aquest any.

Adell senyala que estan "contents" amb la difusió del projecte perquè ja han rebut peticions de persones per fer-se càrrec de les terres. Algunes d'elles, fins i tot, de fora de la mancomunitat. 

 

 

98.000 firmes per una llei de protecció

Emmirallant-se amb la llei valenciana, que és vigent des del 2006, està prevista l'entrega al Parlament de 98.000 firmes recollides a través de Change.org perquè s'aprovi una proposició de llei de protecció de les oliveres mil·lenàries. Per la gerent, la llei valenciana "potser no és la millor", però "contempla la protecció de les oliveres de més de 3'5 metres i de les finques amb més d'un 60% d'aquest tipus". 

Adell denunia que a Catalunya les oliveres estan "desprotegides" i a la "voluntat del que els viveristes o espoliadors vulguin fer en cada moment". L'aprovació d'aquesta proposició de llei podria ser un "primer pas" per a la seva conservació

ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut