Les cames d'un nadó en una incubadora
Les nenes intercanviades van néixer el 2002, però el cas no va transcendir fins 19 anys després

Ofereixen 850.000 euros d'indemnització per un intercanvi de nadons per error a La Rioja

La demandant va saber quan era adolescent que no tenia cap vincle genètic amb els que considerava els seus pares

RedaccióActualitzat

Quina compensació possible té un error que et va canviar la vida? El govern de La Rioja ha ofert 850.000 euros a la noia que, fa 20 anys, quan era un nadó, van intercanviar per error per un altre nadó a l'antic Hospital San Millán de Logronyo. 

La jove va demanar una indemnització molt superior, de 3 milions d'euros.

D'entrada, l'oferta de l'executiu va ser molt inferior, 215.000 euros. Després, arran d'una sentència judicial que va reconèixer la responsabilitat de l'administració en el cas, la va multiplicar per dos, fins a 430.000 euros.

Al mateix, temps, però, va demanar un informe al Consell Consultiu de La Rioja, que al setembre va fer la proposta econòmica dels 850.000 euros que ara ha aprovat el govern autonòmic. L'executiu manté que l'import va en la línia de la jurisprudència existent en casos similars. 
 

Establert el dret a una indemnització

El novembre de l'any passat, el jutjat de família de Logronyo va sentenciar que l'error d'intercanviar els dos nadons era atribuïble a l'administració i que calia establir una compensació. 

L'informe del Consell Consultiu va recollir l'existència d'un "dany moral, efectiu, avaluable econòmicament i individualitzat" a la reclamant. 

El seu advocat, José Sáenz Morga, s'ha queixat que els mitjans de comunicació hagin rebut abans que ells la informació sobre la indemnització i ha afirmat que és possible que presentin un recurs contra la decisió. 

Va créixer amb l'àvia de l'altra nena

Les dues noies van néixer el 2002, però els fets no es van saber fins al 2021.

La jove que va presentar la reclamació es va criar amb la que considerava la seva àvia, perquè als pares els van declarar incapaços. 

El 2017, quan la demandant tenia 15 anys, aquesta àvia va presentar una demanda contra el pare de la noia perquè en pagués la manutenció. Ell es va negar a pagar res, amb l'argument que no era filla seva. 

La jutge va ordenar que es fes una prova d'ADN, que va confirmar que l'home no era el seu pare biològic. Aleshores la noia es va fer una altra prova que va concloure que tampoc era filla de qui considerava la seva mare biològica. 

També es va descobrir que el grup sanguini que tenia assignat a l'historial clínic era erroni.

Un nadó agafa el dit d'un adult
El test genètic va confirmar que la noia no era filla dels qui creia que eren els seus pares (Pixabay)

La noia va començar el procés judicial per descobrir qui eren els seus pares biològics i la investigació dels naixements que hi havia hagut el mateix dia va concloure que l'havien intercanviat, per error, per una altra nena que havia arribat al món molt poc abans que ella.

Totes dues van néixer amb baix pes i van haver d'anar a la incubadora, sense haver tingut contacte amb les mares.

Es va saber que estaven de costat a les incubadores i, en el cas de la demandant, es va confirmar que havia passat per dos bressols diferents i que hi havia errors en el seguiment del pes, segons va informar el seu advocat. 

Finalment, el jutjat va ordenar unes altres proves genètiques amb el seu pare i germà biològics --la mare ja era morta--, que van confirmar l'error. 

Pel que fa a l'altra noia intercanviada, no ha transcendit que emprengués accions legals. 

 

ARXIVAT A:
JudicialInfància
Anar al contingut