Barcelona

Ofensiva en defensa de l'Estatut amb "La dignitat de Catalunya"

El govern català valora en termes positius la iniciativa extraordinària de dotze diaris catalans de pronunciar-se en defensa de l'Estatut en un editorial conjunt. L'executiu el qualifica d'exemple d'unitat. El principal partit de l'oposició també ha avalat la iniciativa. A través d'un comunicat, CiU encoratja el poble català a seguir l'esperit de dignitat. No ho veuen igual, però, el PP de Catalunya i Ciutadans, que insisteixen que s'han de respectar les decisions judicials. A la iniciativa ja s'hi han adherit alguns sindicats, associacions i altres mitjans de comunicació privats.

Actualitzat
CiU i el PSC han estat les dues primeres formacions catalanes a valorar l'editorial dels diaris catalans. Totes dues ho han fet a través de comunicats de premsa en què han avalat la iniciativa. Els socialistes destaquen la fermesa del text i subratllen, en aquest sentit, fins a quin punt el president de la Generalitat, José Montilla, va parlar diumenge en nom de Catalunya.

Convergència i Unió, també a través d'un comunicat, encoratja el poble català a seguir l'esperit de dignitat que avui emana dels diaris catalans i adverteix que una resolució en negatiu del Constitucional pot representar un moment greu en la història de la nació catalana i aprofundir en un desacord no desitjat. Artur Mas, a més, ha instat José Montilla a convocar una cimera catalana per exhibir unitat.

Hi ha consellers del govern que ja ho veuen com l'embrió de la resposta social a una hipotètica sentència a la baixa. En concret, el conseller que tutela el desplegament de l'Estatut, Joan Saura, sosté l'encert de l'editorial pel moment en què arriba. Un moment, ha dit, "delicat".

El secretari general d'Esquerra Republicana, Joan Ridao, sosté que ara els polítics han de prendre exemple de l'actitud d'unitat dels diaris.

Amb un to contrari, Ciutadans veu inacceptable el que qualifica de pressió dels mitjans de comunicació al Tribunal Constitucional.

I la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, demana "respecte" per a les decisions judicials.

També els sindicats han valorat aquesta iniciativa. Els representants sindicals Comissions Obreres i UGT de Catalunya subscriuen plenament el contingut del text. La patronal Foment del Treball, per la seva part, ha defensat " la preservació del pacte constitucional" i la "lleialtat als valors" que implica però ha afegit que han d'acompanyar "l'evolució de la societat i de les aspiracions col·lectives". També Pimec i la Confederació del Comerç de Catalunya han avalat l'editorial.

I des del Col·legi de Periodistes de Catalunya es considera un fet legítim i comprensible.

Els jutges, per la seva banda, estan dividits. L'ala més conservadora considera l'editorial una "ingerència intolerable". En canvi, Jutges per la Democràcia entén la iniciativa "després de tres anys de deliberacions" del TC.

Entre les reaccions de la societat civil també hi ha el Futbol Club Barcelona que, a través d'un comunicat, diu que s'adhereix a l'editorial "per la dignitat nacional" i destaca que el Barça, que aquest cap de setmana farà 110 anys, torna a defensar "els drets i llibertats de Catalunya". El club demana que es respecti "la realitat social, cultural i econòmica del país, així com els elements lingüístics que li són propis" i reitera el "compromís històric i inequívoc" amb Catalunya. També diu que "no renuncia a exercir el paper institucional que li pertoca" i que ho fa "dia rere dia, projectant sense complexos la imatge de Catalunya al món".


NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut