Madrid

Ofensiva dialèctica de Margallo i Gallardón contra la independència abans del desembarcament del PP a Catalunya

L'ofensiva dialèctica contra el procés sobiranista de Catalunya continua just abans del desembarcament de càrrecs del PP a Catalunya. El ministre d'Exteriors reitera que Catalunya sortiria de la UE "i de l'ordre internacional", mentre que el de Justícia avisa que l'Estat té instruments per defensar la seva sobirania. Nombrosos càrrecs del PP seran a Barcelona aquest divendres i dissabte en una convenció que vol "desmitificar les tesis independentistes".

RedaccióActualitzat

L'ofensiva dialèctica contra el procés sobiranista de Catalunya continua just abans del desembarcament de càrrecs del PP a Catalunya aquest cap de setmana. El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha alertat que la independència tindria "conseqüències letals" per a Catalunya. I el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha advertit que Espanya té recursos per garantir la seva sobirania.

García-Margallo ha afirmat, en declaracions a Onda Cero, que ell no amenaça, sinó que ha d'explicar que "la sortida de Catalunya d'Espanya és la sortida de la UE i de l'ordre internacional". El ministre està convençut, però, que no s'arribarà a la secessió. No és la primera vegada que García-Margallo llança missatges d'aquest estil. Fa poc va alertar que "demanar l'impossible és altament perillós". També va pronosticar que la independència suposaria perdre un 25% del PIB i va expressar una"enorme tristesa" després de la Via Catalana.

Ruiz-Gallardón, per la seva part, ha remarcat que l'Estat té instruments per defensar "des del més estricte respecte a la mateixa Constitució i als drets que s'hi reconeixen" una sobirania nacional "que resideix en el conjunt dels seus ciutadans".

Desfilada de càrrecs populars a Barcelona

Aquestes declaracions arriben la vigília que comenci el desembarcament de càrrecs del PP a Catalunya, en una convenció que tancarà Mariano Rajoy, dissabte, i que pretén "desmitificar les tesis independentistes".

La convenció s'obrirà aquest divendres amb la intervenció, entre d'altres, d'Alícia Sánchez-Camacho i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. Entre els participants als actes, hi ha la presidenta de la Fundació de Víctimes del Terrorisme, María del Mar Blanco.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, defensarà aquest divendres una revisió del sistema de finançament que garanteixi "l'equitat" i reajusti desequilibris de les balances fiscals "reals", que contraposen a les de la Generalitat, que xifren en més de 16.000 milions el dèficit d'Espanya amb Catalunya.

Entre els ministres que passaran per Barcelona hi haurà el d'Indústria, José Manuel Soria; la de Foment, Ana Pastor; i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que acompanyarà Rajoy a la cloenda.

Homs defensa la consulta

En resposta a les crítiques que arriben des del govern espanyol, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha afirmat que el govern vol fer una consulta dins del marc legal i ha reivindicat l'exercici democràtic de preguntar a la gent. "Al final ens prohibiran fer enquestes", ha assegurat a la Cadena Ser. "Pretendre que no es pugui consultar el poble de Catalunya és una missió impossible", ha dit, recordant que, si no es deixa fer la consulta, els catalans podran opinar "d'una forma o altra".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut