Ofensiva del govern polonès contra els drets de les dones, segons Human Rights Watch

L'ONG assegura que els ultraconservadors han retallat fons i han assetjat les entitats que promouen la igualtat de gènere

RedaccióActualitzat

Guerra oberta del govern de Polònia contra les activistes que defensen els drets de les dones.

Ho denuncia l'ONG Human Rights Watch (HRW), que assegura que s'han retallat dràsticament els fons públics destinats a ajudar les dones víctimes de la violència masclista.

"Ara mateix, el que estem veient a Polònia és un atac no només als drets reproductius, sinó als drets de les dones en general. El govern ha atacat activistes que treballen per combatre la violència contra les dones i proporcionen refugi i assessorament a les víctimes. I també activistes que faciliten educació sexual i reproductiva."


De fet, com explica Hillary Margolis, de HRW, la mateixa paraula "gènere" s'ha convertit en un terme negatiu, brut, per al govern ultraconservador del partit Llei i Justícia:

"Els polítics de dretes diuen que aquest activisme és perillós, fins al punt que la mateixa paraula 'gènere' ha esdevingut un terme brut en la política polonesa."

 

Hillary Margolis, de Human Rights Watch

 

Margolis té molt clar que el govern ultraconservador associa el moviment feminista a una mena d'amenaça contra els valors de la família tradicional, i té una metodologia per fer-hi front.

"El govern retalla sistemàticament els fons a les ONG. A més, en alguns casos, les ONG han estat assaltades i els seus treballadors assetjats."


És el cas del Centre pels Drets de les Dones, com recorda Anna Glogowska-Balcerzak:

"La policia va entrar a les nostres oficines a Lodz, Varsòvia i Gdansk. Ho interpretem com un intent d'intimidar-nos."

 


Una altra responsable d'aquesta entitat que atén víctimes de la violència de gènere, Urszula Nowakowska, explica com les retallades governamentals els han obligat a tancar oficines:

"Degut a la pèrdua de finançament del Ministeri de Justícia fa uns anys, hem perdut algunes de les nostres oficines que funcionaven com a centres regionals a Masòvia, Pomerània i Lodz. Hi teníem unes quantes oficines en cadascuna d'aquestes regions, però, degut a la falta de fons i de voluntaris, ens vam veure forçats a tancar-les, per desgràcia."

"Quan teníem finançament del Ministeri de Justícia, podíem atendre unes 5.000 dones cada any, a totes les nostres oficines. Ara, definitivament, tenim menys recursos. A Varsòvia, unes 1.500 persones reben la nostra ajuda cada any."


A banda de tenir menys recursos al seu abast, les supervivents de violència masclista, a Polònia, s'han d'enfrontar a uns procediments judicials llargs i poc garantistes.

Ho denuncia Agnieszka Fryt, directora d'una casa d'acollida de dones agredides:

"Els procediments judicials són molt llargs. Aquestes dones viuen amb por, preocupades per si els prenen els seus fills i els passen al seu agressor o agressor potencial."


Des de la Fundació Feminoteka, Joanna Piotrowska fa el següent diagnòstic de la situació actual de l'activisme a favor dels drets de les dones i contra la violència de gènere:

"Polònia està governada pels conservadors amb el suport de l'Església; tot el que soni a igualtat o lluita contra la violència de gènere ho troben inacceptable."

 


Agata Teutsch, de la Fundació Autonomia, ho resumeix d'una manera més explícita:

"El missatge cap a la dona és clar: 'Ets una part de la societat amb poc valor. La violència contra tu no és tan important.'"


El partit Llei i Justícia ha intentat endurir la restrictiva llei de l'avortament o, fins i tot, derogar-la. Fins ara, però, no se n'ha sortit, gràcies a les mobilitzacions multitudinàries de ciutadans que han sortit al carrer.

 

 

Human Rights Watch ha interpel·lat directament la Unió Europea i els estats que la integren perquè instin el govern de Polònia a posar fi a la violència contra les dones, proporcionar educació sexual i reproductiva i promoure la igualtat entre homes i dones.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereViolència masclista
Anar al contingut