Ofensiva de Barcelona als clubs cannàbics: en tanca 30 amb l'objectiu de clausurar-los tots

L'Ajuntament s'empara en la sentència del TSJC que els prohibeix vendre, promoure o permetre el consum de marihuana en considerar-los clubs socials

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona fa un pas més en l'ofensiva contra els clubs cannàbics i treballa amb l'objectiu de clausurar els més de 200 establiments d'aquestes característiques que hi ha a la ciutat.

De moment, ha ordenat tancar a partir del setembre 30 associacions on s'han detectat irregularitats, com ara vendre o permetre el consum de drogues a l'interior, tot i que la normativa no ho permet.

Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat TV3, el consistori ja els ha notificat que hauran d'abaixar la persiana entre sis mesos o dos anys, en funció de la irregularitat detectada. Les associacions tenen 10 dies per presentar-hi al·legacions.

El tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha deixat clar, en declaracions a TV3, que la voluntat del consistori és "acabar" amb els clubs cannàbics.

L'Ajuntament no té competències per regular-los

Els últims anys l'Ajuntament ha fet diversos intents per regular els clubs cannàbics per qüestions de salut pública, ja que es considera que són una de les principals vies d'accés a la marihuana, també per als turistes.

El 2016 el ple va aprovar un nou pla especial urbanístic amb l'objectiu d'evitar la seva concentració i proximitat a equipaments com les escoles, reduir les molèsties als veïns i millorar la convivència.

Però una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), confirmada després pel Tribunal Suprem, va determinar que això no era competència municipal sinó exclusivament estatal.

Alhora, el tribunal advertia que aquests locals eren clubs socials i, per tant, tenen prohibit vendre, promoure o permetre el consum de cànnabis.

El consistori va comunicar per escrit a les associacions que havien d'adaptar-se a la legalitat vigent i va engegar una campanya d'inspecció i control per garantir que duen a terme l'activitat permesa.

Tècnics municipals i agents de la Guàrdia Urbana han fet mig centenar d'inspeccions els últims tres anys, especialment en aquells clubs que han provocat més queixes veïnals. I ha detectat irregularitats en una trentena de locals que són els que ara ordena tancar.

Albert Batlle ha garantit que continuaran fent inspeccions en aquests clubs, els quals situa com l'origen de molts "problemes de convivència".

Una tercera part dels clubs cannàbics que s'han ordenat clausurar estan situats a Ciutat Vella i a l'Eixample (3Cat)

Preocupació entre les associacions

Les associacions cannàbiques aplaudeixen que es tanquin els clubs que venen marihuana a turistes o persones que no són socis dels clubs, però alerten que la lectura que fa l'Ajuntament pot provocar el tancament de tots els establiments.

El secretari de la Federació d'Associacions d'Usuaris de Cànnabis a Catalunya, Enric Asensio, n'ha parlat a Catalunya Ràdio:

"Tancar aquestes associacions tampoc solucionarà el problema del consum de cànnabis, sinó que crec que ho empitjorarà perquè aquests consumidors aniran al carrer, si no tenen un altre lloc".

D'altra banda, l'Ajuntament ha anunciat que no concedirà més llicències per obrir noves botigues cannàbiques, d'accessoris de mòbils i salons de pedicura i manicura a tot el districte de Ciutat Vella durant dos anys.

 

ARXIVAT A:
SalutDroguesAjuntament de Barcelona
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut