Ofèlia Torres, amb 101 anys, l'última alumna de Pompeu Fabra

Pompeu Fabra roman al record de la seva última alumna, que té la mateixa edat que la gramàtica Fabra del 1918

RedaccióActualitzat

Ofèlia Torres és l'última alumna de Pompeu Fabra que queda en vida. Va néixer el 1918 i amb 101 anys té la mateixa edat que la Gramàtica de Fabra. Va acabar els estudis de català, però als lingüistes i filòlegs catalans no els donaven el títol perquè els professors, entre ells Pompeu Fabra, temien que patissin represàlies del règim franquista.


Ofèlia Torres té gravats amb foc alguns records amb el seu mestre:

"Bona persona, humil, planer... no li donaven les hores. Però no era savi, era intel·ligent, no confonguem."


Així recorda Ofèlia Torres Pompeu Fabra, a qui va conèixer a través del seu oncle, el filòleg Francesc Torres, estret col·laborador del pare del català modern. Ella no va poder validar el seu títol fins després de la mort del dictador per temor a ser acusada de "roja separatista" i acabar a la presó. Després d'obtenir el títol oficialment va treballar amb el director de teatre Ricart Salvat com a correctora i a l'Ajuntament de l'Hospitalet com a correctora de català i professora.

 

 

Ofèlia Torres recorda com un cop al mes Pompeu Fabra, el seu oncle i altres membres de l'Institut d'Estudis Catalans anaven als Pirineus d'excursió. Defineix a Fabra com un home d'una gran senzillesa, que vivia a Badalona i baixava a Barcelona en tramvia. Com a prova d'aquells viatges queden les fotografies estereoscòpiques sobre plaques de vidre fetes per l'oftalmòleg Ignasi Arnalot i Sansa al campament Fabra.

"M'agradava anar amb ell. El juliol del 36 havíem de corregir textos, si no la guerra ens agafa als Pirineus."

 

 

Fa uns anys, Ofèlia Torres va entregar el tom del Diccionari Fabra que el seu oncle havia tret de l'Institut en esclatar la guerra per por que el cremessin, amb anotacions manuscrites d'ell i del mateix Fabra.

Pel que fa a les normes ortogràfiques del mestre, sovint qüestionades, la seva darrera alumnes no en té cap crítica:

"A mi m'és més fàcil escriure en català que en castellà."

 

Tot plegat, record i memòries sobre Pompeu Fabra, a qui la seva última alumna no oblida.

"'He trobat bona persona, m'agradava estar al seu costat... n'hi hauria d'haver més, pompeus fabres."
   

 

 

 

ARXIVAT A:
Pompeu Fabra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut