Exterior de l'edifici Llar Batània
Exterior de l'edifici Llar Batània

Ocupen l'antiga Llar Betània de Vallvidrera per evitar que en facin un hotel de luxe

Els veïns reclamen que sigui equipament pel barri mentre que els propietaris no confirmen que es converteixi en un hotel

Actualitzat

Veïns de Vallvidrera, a Barcelona, han ocupat l'antiga Llar Betània, un antic edifici modernista que actualment no es troba catalogat. Denuncien que es vol convertir la propietat en un hotel de luxe i el reclamen com a equipament per al barri.

Aquesta propietat havia estat en mans de la Congregació de Sant Vicenç de Paül en els últims anys. Els veïns denuncien que l'edifici portava set anys en desús i que ells van intentar adquirir-lo per fer-hi un "centre social" però se'ls va donar la negativa per una "qüestió econòmica". Eulàlia Castelló, la portaveu del projecte veïnal, explica que havien recaptat 2,4 milions d'euros front els 4 milions que es demanaven en la negociació.

"En aquests dos anys ens hem adonat que no tenim l'ajuda de l'administració i que paral·lelament a les negociacions que es feien amb nosaltres per l'adquisició de l'antiga Llar Betània s'aprovava un pla urbanístic que permet que l'especulació s'expandeixi a l'Àrea Metropolitana."

Ens veïns afirmen que hi ha la proposta de fer un hotel de luxe, ja que l'edifici no està catalogat com a patrimoni històric i encara té mida edificable. Això és possible després de la implantació del Pla PEUAT, que estableix que quan un habitatge d'ús turístic d'una zona congestionada cessa la seva activitat, es permet l'obertura d'un altre en una zona descongestionada, com Vallvidrera.

 

Els veïns afirmen que aquests són els plans de la construcció de l'Hotel a la Llar Betània

 

Aquesta matinada, però, Anna Bruguera s'ha presentat com a nova propietària de l'antiga Llar Betània i ha mostrat la seva disconformitat amb l'ocupació. Exigeix mesures policials més ràpides per aquests casos i afirma que encara no saben l'ús que es donarà a l'edifici.

"La situació que en una propietat privada puguin entrar persones i s'hi quedin a habitar sense cap permís de la propietat deixa els propietaris desprotegits. [...] En aquests moments estem en una negociació amb l'Ajuntament i segurament l'edifici serà residencial, tot i que podria ser un hotel perquè compleix tots els requisits que ens marca l'Ajuntament de Barcelona."

Fins al moment, no se sap quan es podrà desallotjar l'edifici. Mentre els veïns asseguren que porten dos dies dins, la propietat assegura que hi han entrat durant la matinada del dissabte.

En cas que portessin més de 48 hores, el procés es podria endarrerir ja que hauria de passar per instàncies judicials.

 

Edifici de Patrimoni Històric

L'antiga Llar Betània, situada al carrer Mont d'Orsà de Vallvidrera, es va inaugurar com l'Hotel Buenos Aires al 1886. L'any 1910, l'arquitecte Jeroni Granell i Manresa va fer-hi una reforma que el va convertir en una joia modernista. A dia d'avui, no es conserva el mobiliari, però sí el paviment hidràulic, els sòcols ceràmics, els vitralls policromats i els llums de ferro forjat.

L'interior de l'edifici és modernista

 

Els veïns portaven anys demanant que es catalogués aquest edifici com a patrimoni històric. Ara, segona la nova propietària, s'estan duent a terme els tràmits perquè algunes parts ho siguin.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut