Ocupen la Conselleria de Treball per protestar contra la llei Aragonès
Barcelona

Aixequen l'ocupació de Treball i anuncien noves protestes contra la llei Aragonès

Denuncien que el projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones permetrà la privatització de serveis públics essencials

RedaccióActualitzat

Ha finalitzat l'ocupació del Departament de Treball per part de la Plataforma Aturem la Llei Aragonès. Unes cinquanta persones que hi havien entrat aquest dimecres a la tarda n'han marxat de matinada després d'anunciar noves mobilitzacions.

La Plataforma Aturem la Llei Aragonès demana la paralització del projecte de llei anomenat "llei Aragonès", una iniciativa que depèn del vicepresident del govern i que, segons els manifestants, vol externalitzar i privatitzar serveis públics essencials.

La portaveu de la plataforma, Mar Ampordanès, ha subratllat que es tracta d'una qüestió "primordial i prioritària".

"Aquesta llei obre la porta a l'externalització de tot un seguit de serveis en l'àmbit de l'educació, la salut i els serveis socials que entenem que és el propi estat i el propi govern qui ha de garantir perquè repercuteixin en els drets fonamentals de les persones."

 

 

Amb l'ocupació del Departament reclamaven que algun representant del govern es comprometés a parlar amb ells i que, mentrestant, s'aturés la tramitació d'aquest projecte de llei, que s'està tramitant al Parlament i es podria aprovar abans d'acabar l'any.

 

Des de Treball es va respondre que un representant del Departament es trobaria amb els concentrats per escoltar les seves demandes.

Segons la plataforma, en canvi, no hi va haver cap compromís d'aturar el projecte.

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, una de les entitats integrant de la plataforma, ha lamentat que "ens volen vendre fum".

 

 

Per aquest motiu han decidit passar la nit al vestíbul del Departament. Al final, però, han desistit d'aquest propòsit i han anunciat noves mobilitzacions, aquest diumenge.

 

 

Des de la CUP han denunciat que ningú no els ha volgut rebre.

 

 

La plataforma exigeix "parlar"

L'acció de protesta ha estat convocada després que divendres passat la plataforma tramités una petició formal demanant una reunió amb el departament i que fins ara no ha estat atesa.

L'ocupació d'aquest dimecres se suma a la convocatòria de manifestació que la plataforma ha organitzat pel diumenge 17 a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on denunciaran el que veuen com un intent de privatitzar "massivament" els serveis públics.


Què diu la proposta de llei

La proposta de llei vol regular el règim de contractació dels anomenats serveis a les persones.

Es tracta de serveis públics externalitzats en empreses que n'obtenen un benefici directe o indirecte i que estan vinculats a l'educació, els serveis socials i de salut.

Afectarà escoles bressol, casals infantils i juvenils, les ludoteques, menjadors escolars, colònies, l'atenció domiciliària a la gent gran, casals de gent gran, hospitals de dia per a persones amb discapacitat, el suport domèstic i els assistents personals, els recursos a residències, els centres de dia, programes de mediació en l'àmbit penal o serveis comunitaris i de cohesió social.

Fins ara, en la licitació del servei el que pesava més era el criteri del preu o la subhasta ja que es regia pel règim de contractació general.

 

 

La proposta del govern prohibeix la subhasta i elimina les contractacions basades en el preu. Segons l'executiu, hauran de pesar més criteris com la qualitat, la continuïtat, l'accessibilitat o la disponibilitat.

Es coneix com a "llei Aragonès" perquè ha estat el vicepresident el qui l'ha tirada endavant després que el 155 va deixar en suspens la que havia iniciat l'exconseller Raül Romeva. Aquest dimecres, a Catalunya Ràdio, Pere Aragonès la defensava així:

"La llei espanyola diu que ho faci 'qui ho faci més barat'. I qui ho fa més barat ja sabem qui pot ser: els de sempre. Com que nosaltres no volem que els que ja cotrolen el sistema financer i les grans espereses d'obra pública controlin també els serveis a les persones - serveis que els ajuntaments no poden prestar per sí mateixos i, per aixo, contracten a algú - tenim la possibilitat de posar més requisits."


La CUP, Catalunya en Comú Podem, sindicats - com la CGT, USTEC la Intersindical o la COS - FaPaC o Marea Blanca s'hi oposen. Asseguren que aquesta llei pot obrir la porta a noves privatitzacions de serveis.

ARXIVAT A:
SalutEducació
Anar al contingut