Ocupar un pis, però pagar la llum: els comptadors socials, una realitat poc coneguda

Poques famílies vulnerables tenen un comptador social de llum en un habitatge ocupat, malgrat que un conveni entre Endesa i la Generalitat permet que hi tinguin dret
Sònia Poll Martínez / Leticia Marcos Actualitzat
TEMA:
Habitatge

Aconseguir un comptador social de llum i no haver de punxar-la és molt complicat per a moltes persones que en necessiten. La Lídia Soler Monteagudo, que té 33 anys, és mare de tres filles i cobra una renda garantida de 1.000 euros, ho ha aconseguit.

El pare de les nenes tenia ordres d'allunyament per violència masclista. Per això va haver de trobar un altre pis on instal·lar-se. Va intentar accedir a un habitatge d'una promoció de l'Incasòl al Pont de Vilomara i Rocafort, al Bages, però, finalment, el va ocupar perquè no l'hi van concedir.

"Vam haver de punxar la llum perquè, a l'hivern, les nenes tenien fred. Fins que vaig ser jo qui no va voler tenir-la punxada. Si existien aquests comptadors,  en volia tenir un, no vull que em regalin res."

El 29 de març del 2021, Endesa i la Generalitat van signar un conveni mitjançant el qual les famílies vulnerables que estan ocupant un habitatge poden demanar que la companyia els instal·li un comptador social i disposar de subministrament elèctric pagat.

Exterior del bloc on viu la Lídia Soler, al Pont de Vilomara (CCMA)

Només 44 comptadors en dos anys

Però, en els últims dos anys, només 44 famílies a tot Catalunya han pogut regularitzar la situació a partir de les condicions pactades entre l'elèctrica i el govern per deixar de patir per si la companyia els talla el subministrament al·legant motius de seguretat.

Moltes altres famílies, però, continuen vivint en aquestes condicions. Al mateix municipi on viu la Sílvia, sense anar més lluny, hi ha un altre bloc de pisos com el seu on viuen adults amb menors que tenen la llum punxada.

"En aquest bloc no hi ha cap comptador social. No té sentit, perquè hi ha persones vulnerables i nens que passen fred i, en canvi, no els posen els comptadors."

L'Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort, però, no té constància que cap altra família del poble n'hagi sol·licitat un. Per això, la Lídia alerta que costa moltíssim aconseguir un comptador social.

Un comptador social instal·lat en una finca del Pont de Vilomara (CCMA)


On s'han instal·lat els comptadors socials?

Com que hi han col·locats tan pocs comptadors socials, no és difícil determinar on són: 9 a Lloret de Mar, 8 a Sallent, 6 a Santa Eulàlia de Ronçana, 4 a Sant Feliu de Guíxols, 3 a Blanes i només 1 al Pont de Vilomara i Blancafort, Almacelles, Amposta, Anglès, Arenys de Munt, Castelldefels, Lleida, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Llorenç del Penedès, Olesa de Montserrat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Salvador de Guardiola i Vilassar de Dalt.

Segons dades d'Endesa, aquest any només ha instal·lat 3 comptadors socials de llum: dos a Lloret de Mar i un a Sant Feliu de Guíxols. L'any passat, la companyia en va col·locar 41. La suma total no pot ser més simple: tan sols 44.

Lloret de Mar és el municipi que té més comptadors socials, 9, perquè l'any passat se n'hi van instal·lar 7. A Sallent, n'hi van col·locar 8; a Santa Eulàlia de Ronçana, 6, i a Blanes, 3, els mateixos que a Sant Feliu de Guíxols, que, amb el que s'hi ha col·locat aquest any, ja en té 4.

La Lídia va sol·licitar-lo i, en deu dies, la companyia l'hi va instal·lar. El seu cas, però, és molt extraordinari. I la despesa no és excessiva.

"Hi ha mesos que pago 14, 16 o, 20 euros, en funció del consum. Això és assequible."

El comptador social té una potència limitada, a banda que ella controla molt el consum que fa.

Qui tramita la sol·licitud?

Molts ajuntaments s'oposen que la sol·licitud del comptador l'hagi de fer el treballador social en lloc de la persona que el necessita.

Segons Endesa, un cop signat el conveni el març de fa dos anys, la companyia i la Generalitat van acordar que sigui un treballador dels Serveis Socials qui sol·liciti la contractació del subministrament elèctric. Però sembla que el món local no hi està d'acord.

Formulari de sol·licitud d'un comptador social

Ara, la Generalitat vol que Endesa canviï el formulari, explica Mariona Homs, directora general de Serveis Socials:

"Ens hem reunit amb la companyia per oferir-nos a modificar el formulari, però Endesa ens ha donat els seus arguments per fer-nos entendre que prefereixen que segueixi d'aquesta manera."

Des de les entitats socials reclamen que, ja que el conveni està vigent, cal que es compleixi, facilitant, alhora, que les famílies vulnerables que estiguin punxant la llum puguin regularitzar la situació.

Maria Campuzano, portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, explica que Endesa ha tallat el subministrament, com a mínim, a quatre blocs d'habitatges al·legant motius de seguretat.

"Cal que la Generalitat exigeixi a Endesa que compleixi el conveni, tal com es va acordar el març del 2021."

 

 

Els grans tenidors no faciliten les coses

La Generalitat apunta que cal posar el focus en els fons d'inversió i els grans tenidors, que tenen molts edificis d'habitatges inacabats i buits on haurien d'oferir lloguers socials a les famílies vulnerables que s'hi instal·len.

Precisament en aquests blocs, encara en construcció i sense cèdula d'habitabilitat, és on la instal·lació d'un comptador social és més complicada, perquè l'elèctrica exigeix que l'obra estigui acabada.

La Yuli fa dos anys que demana un comptador social a l'habitatge ocupat on viu a Manresa (CCMA)

És el cas d'un edifici de Manresa, conegut com a bloc 8 del carrer Bambylor, on fa dos anys que viuen sis famílies vulnerables amb menors que punxen la llum. Durant aquest període, Endesa els ha tallat el subministrament elèctric durant tres mesos i, després de tornar a disposar de llum, ho va tornar a intentar.

Marc Baylina, membre de la PAHC Bages, critica que, des de la signatura del conveni entre el govern i l'elèctrica, s'hagin instal·lat tan pocs comptadors de llum, mentre que d'aigua se n'han col·locat molts més. L'activista subratlla que tots dos subministraments són necessaris per tenir una vida digna. I conclou:

"L'administració no està donant una resposta suficient a la problemàtica que estem tenint."

Detall del requeriment de l'Ajuntament de Manresa al propietari del bloc del carrer Bambylor de Manresa (CCMA)

L'Ajuntament de Manresa va donar tres mesos a la propietat, Promontoria Coliseum Real State SL, perquè reprengués les obres per acabar l'edifici, executat fins al 90%. Mentre que la llicència municipal d'obres atorgada a Aires de Plata SL ja ha caducat.

La Yuli, una de les veïnes del bloc, explica que viuen amb incertesa la manca de resposta de la propietat. Malgrat tot, comenta que Endesa els ha dit que si s'acaba l'obra de l'edifici els instal·laran els comptadors socials.

 

ARXIVAT A:
Pobresa energètica Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut