David Cameron sortint del 10 de Downing Street. (Foto: Reuters)
David Cameron sortint del 10 de Downing Street en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Londres / Brussel·les

Occident es planteja aïllar Putin després de l'annexió de Crimea

L'annexió de Crimea incrementa la tensió militar i també la diplomàtica. Els governs dels països occidentals es plantegen fins i tot l'aïllament de Vladímir Putin. El primer ministre britànic, David Cameron, ja ha advertit de la possibilitat que Rússia sigui expulsada del grup de països del G-8. Demà, els líders europeus fan una cimera en què es debatran les sancions a Moscou.

RedaccióActualitzat
El primer ministre britànic, David Cameron, ha avisat el president rus, Vladímir Putin, que Rússia podria ser exclosa de manera permanent del G-8 si el Kremlin continua pressionant Ucraïna. Cameron ha fet aquest advertiment davant del Parlament britànic: "Crec que hauríem d'estar discutint si expulsem de manera permanent Rússia del G-8 si es fan passos addicionals".

Els líders dels països del G-7 -els països més industrialitzats- es reuniran dilluns que ve a la Haia per estudiar quines mesures prenen davant de la decisió de Rússia d'annexionar-se la regió ucraïnesa de Crimea. El G-7 inclou els Estats Units, Alemanya, el Regne Unit, el Canadà, França, el Japó i Itàlia. La Unió Europea també ha estat convidada a aquestes converses. Els líders del G-7 ja han suspès els preparatius de la cimera del G-8, que inclou Rússia, que està prevista per juny a la ciutat russa de Sotxi, però encara no ha estat anul·lada.

Des de la Comissió Europea la resposta a l'annexió de Crimea ha estat augmentar en 1.000 milions d'euros l'ajut financer a Ucraïna. Els líders comunitaris es reuneixen demà dijous per debatre més sancions contra Rússia. En tot cas, la complicada decisió final la prendran els mateixos caps de govern al sopar de després de la reunió.

Ara mateix les coses van cap a una direcció molt clara: ampliar la llista negra dels 21 alts càrrecs sancionats. S'hi podria també incloure alguna empresa, però és molt difícil que es passi a les sancions comercials. Segons fonts europees, hi ha molts països reticents a fer aquest pas, perquè el consideren precipitat. L'aplicació de restriccions als intercanvis comercials o energètics és una mesura que faria mal a l'economia russa, però també, i això explica les reticències, a l'economia europea.

Ban Ki-moon, a la recerca d'una solució pacífica

El secretari general de l'ONU començarà avui una visita a Rússia i Ucraïna. Ban Ki-moon viatja a Moscou i Kíev amb l'objectiu d'intensificar "els seus esforços diplomàtics per animar totes les parts a resoldre la crisi de manera pacífica", segons han informat fonts de les Nacions Unides. A la capital russa es reunirà dijous amb Vladímir Putin, el cap de la diplomàcia, Sergei Lavrov, i altres alts càrrecs. Ban Ki-moon anirà divendres a Kíev, on s'entrevistarà amb el president interí ucraïnès, Oleksandr Turtxínov, el primer ministre Arseni Iatseniuk i altres responsables.

 

 

 

Anar al contingut