Olena Zelenska, la dona del president Volodímir Zelenski, de visita a Washington (Reuters)
Olena Zelenska, la dona del president Volodímir Zelenski, de visita a Washington (Reuters)

"Obscè" i "frívol": polèmic reportatge de Vogue a la primera dama d'Ucraïna, Olena Zelenska

La fotògrafa Annie Leibovitz es desplaça a Kíiv per retratar la dona del president Zelenski en plena guerra d'Ucraïna, i la xarxa s'omple de crítiques

RedaccióActualitzat

L'últim treball de la fotògrafa Annie Leibovitz ha provocat polèmica a Twitter. L'artista ha viatjat a Ucraïna per fer un reportatge gràfic d'Olena Zelenska, la dona del president Volodímir Zelenski. Les fotografies es publicaran a l'edició de la revista Vogue del mes d'octubre, però la fotògrafa i la revista ja les han avançat a les xarxes.

Amb una estudiada posada en escena i una estètica molt treballada, com acostumen a ser els retrats de Leibovitz, Olena Zelenska posa amb tres dones soldats de l'exèrcit ucraïnès al costat d'un avió abatut, a l'aeroport Antonov de Hostómel, a prop de Kíiv. En una altra fotografia se la pot veure asseguda en unes escales de marbre, amb uns sacs apilats al darrere, fent de barricada. En el reportatge també apareix retratada al costat del seu marit, en un despatx del complex presidencial de Kíiv.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

La revista Vogue ha publicitat el reportatge a les xarxes i, si bé hi ha qui l'ha aplaudit, molts usuaris l'han criticat per la frivolitat que transmet, tant de la publicació i la fotògrafa com del matrimoni Zelenski. Alguns usuaris han qualificat el treball d'obscè.

Annie Leibovitz, de 72 anys, és una de les fotògrafes més reconegudes internacionalment i de les més ben pagades del món. Entre les seves fotografies més famoses hi ha l'últim retrat que se li va fer a John Lennon abans de morir, una imatge en què el cantant va posar nu i abraçant la seva dona, Yoko Ono.

L'actriu Demi Moore despullada i embarassada de set mesos a la portada de la revista Vanity Fair o la també actriu Whoopy Goldberg banyant-se en llet són alguns dels seus retrats més coneguts.

No és la primera vegada que la fotògrafa nord-americana retrata líders polítics. George Bush, la reina Elisabet II o Mikhaïl Gorbatxov han estat també capturats pel seu objectiu.

Les seves fotografies s'han publicat a les revistes Rolling Stone, Vanity Fair o Vogue, a banda de diversos llibres. El 2013 va ser guardonada amb el premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats.

 

ARXIVAT A:
Fotografia UcraïnaVolodímir Zelenski
Anar al contingut