Obrir les platges: els municipis de la costa no saben com compliran els requisits

Des de l'Hospitalet de l'Infant fins a Sitges, 17 municipis amb 110 km de platges, demanen a les administracions més concreció, retirar taxes i contractar serveis

Actualitzat

El retorn a les platges que es podrà fer a partir de la fase 2 i 3 ha creat grans incerteses en els municipis de la costa que no saben encara com es podran fer complir les recomanacions que s'estan plantejant.

Un informe del Ministeri d'Indústria i Turisme, que encara no ha validat Sanitat, apunta a parcel·lar platges, mantenir la distància de dos metres i limitar l'aforament. Des de l'Hospitalet de l'Infant fins a Sitges, 17 municipis de la costa de les comarques del Garraf, el Baix Penedès, el Tarragonès i el Baix Camp, treballen conjuntament per estar preparats.

Es tracta dels municipis de Sitges, Vilanova, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, que representen 110 quilòmetres de costa.

La platja de Sant Salvador fa 3 km, dels 7 que té de costa el municipi del Vendrell (CCMA)

 

Retorn a les platges: com?

Aquests municipis s'han proposat treballar plegats perquè tenen molts dubtes. No saben, per exemple, com s'ho faran si prospera la idea de la Generalitat de limitar l'aforament. Bàrbara Peris, regidora de platges de l'Ajuntament del Vendrell, veu molt difícil controlar l'accés a les platges.

"Nosaltres tenim 7 quilòmetres de platja. Hi una platja, la de Sant Salvador, que fa entre 2,5 i 3 km. Com atures una entrada de gent en aquesta platja? Has de tancar tota la platja? Com poses tanques a 3 km de platja? És molt complicat."


Els 17 municipis han constituït la taula per un litoral sostenible i l'objectiu principal és com evitar contagis i recuperar-se d'aquesta nova crisi.

Un dels dubtes és si es podran utilitzar les dutxes quan s'obrin les platges per al bany (CCMA)



Es queixen de falta d'informació i no saben, per exemple, si podran funcionar amb normalitat les dutxes i els lavabos. Però també s'han ajuntat per fer peticions.

 

Retirar taxes i contractar serveis

Han acordat dues peticions: al Ministeri per a la Transició Ecològica, sol·liciten que no se'ls cobri el cànon de costes, ja que, com explica Aron Marcos, regidor d'ecologia urbana de l'Ajuntament de Calafell, l'activitat econòmica ha quedat paralitzada.

"És l'exoneració del cànon de costes per a la gent que tenen negocis a la platja perquè entenem que aquesta crisi econòmica i per als municipis que vivim del turisme serà important."

 

Els 17 municipis també han demanat a la Generalitat que aclareixi quan es podran fer els contractes d'empreses que donen serveis a les platges, com els tendals, gandules i les boies del mar.

Els municipis del litoral reclamen poder contractar els serveis de platja i que els retirin el cànon de costes (CCMA)


En aquest sentit demanen que s'autoritzi l'inici del muntatge de les instal·lacions de serveis públics i privats a les platges "amb més de 15 dies d'antelació, o com a molt tard el 25 de maig".

La demanda es fa amb l'objectiu d'afavorir la recuperació econòmica i la reactivació dels serveis "amb totes les garanties sanitàries".

 

ARXIVAT A:
TurismeCoronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut