Les teulades es ruixen amb un líquid capsulador per evitar qualsevol risc en la manipulació

Obres d'estiu per retirar l'amiant de teulades i pissarres de 28 centres escolars

Els sindicats reclamen més pressupost per retirar els elements contaminants; si no, es tardarà molt a eliminar-los del tot

Àgata FàbregasActualitzat

Les vacances escolars s'aprofiten per treure elements de fibrociment de 28 centres escolars de Catalunya. Amb les escoles buides i els alumnes de vacances, és el moment més idoni perquè en molts centres es facin tasques imprescindibles i impossibles de fer durant el curs.

Hi ha en marxa gairebé 377 obres entre ampliacions, reformes i contruccions en escoles i instituts. 53 d'aquestes obres són actuacions de retirada d'elements amb amiant, en 24 escoles i 4 instituts.

 

 

Possible element cancerigen

L'amiant és un material per a la construcció, molt utilitzat sobretot entre els anys 60 i 80, i prohibit des del 2002. És perillós quan es fa malbé, perquè les fibres que desprèn poden arribar a provocar càncer.

El procediment per al desmuntatge de teulades consisteix a ruixar-les amb un líquid capsulador que actua com una pega perquè, si se n'esquinça algun tros, no se'n desprenguin fibres d'amiant. En total, aquest estiu es retiraran 13 cobertes d'escoles i instituts. Després, la uralita se substituirà per planxes metàl·liques amb aïllant. 

 

 

"No hi ha cap risc"

En els últims dos anys, el Departament d'Educació ha retirat materials amb amiant d'una vuitantena de centres. Assegura que no suposen cap risc si no estan trencats i no es manipulen.

El director general de centres públics, Josep Gonzàlez-Cambray, afirma que "no hi ha cap cas d'amiant a les escoles i instituts que tingui una situació de risc perquè actuem sempre immediatament".

 

 

Pissarres fora

Aquest estiu es canviaran 13 teulades d'escoles i instituts i dos baixants, però el gran gruix és la retirada de 38 pissarres que contenen fibrociment.

De moment, s'han retirat 70 pissarres. N'hi podria haver més, perquè no hi ha un inventari amb el material de què estan fetes, i, conforme se'n van localitzant, es retiren.

Des de Comisions Obreres recorden que una resolució parlamentària instava el govern a retirar tot l'amiant dels centres escolars abans de l'inici del curs 2017-2018, una fita impossible d'assolir. El secretari general Educació de CCOO, Manel Pulido, considera que no s'ha fet prou.

"S'ha avançat molt poc. Ara mateix -diu- calculem que podríem necessitar més de 20 milions d'euros per retirar el fibrociment d'aquests 110 centres que tenim localitzats. Si anem al ritme pressupostari, podem trigar més de 40 anys."

Els sindicats reclamen un partida concreta per fer-hi front i que es retiri tot el material encara que no estigui malmès.

ARXIVAT A:
Medi ambientEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut