Obren la tomba de Jerònima de Gort, la priora del monestir d'Alguaire, morta fa 400 anys

Les restes de la monja superiora han aparegut malmeses per la humitat. Va morir l'any 1601, quan tenia 74 anys

Actualitzat

Més de 400 anys després, s'ha destapat la sepultura d'una priora al jaciment de l'antic monestir femení d'Alguaire, del segle XIII.

Ha calgut una màquina per aixecar la llosa d'uns 1.000 quilos de pes que tapava la tomba de la priora. L'expectació era màxima entre els arqueòlegs, antropòlegs i restauradors que treballen en el jaciment de l'antic monestir femení d'Alguaire.

Al destapar-se la làpida, hi ha aparegut el sarcòfag envoltat de terra amb altres restes òssies. S'ha retirat amb molt de compte la fusta que tapava la difunta i els tècnics han pogut descobrir que la humitat ha malmès les restes de la priora.

Restes òssies de la tomba de la priora
Restes òssies de la tomba de la priora (CCMA)

La priora era Jerònima de Gort, i va morir l'any 1601, quan tenia 74 anys. L'han trobat amb tela a sobre, i probablement la van enterrar vestida.

Entre les restes, s'hi pot observar encara el rosari que portava a les mans i dos anells. Walter Alegría, arqueòleg i codirector de l'excavació, explica que era un convent femení al qual anaven dones de l'elit, amb noblesa i poder, que tenien prestigi i riquesa.

El rosari que portava la priora a les mans i dos anells
El rosari que portava la priora a les mans i dos anells (CCMA)

Elvira Larrégula, regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Alguaire, diu que intentaran que les restes estiguin al Museu de Lleida perquè tothom que ho vulgui veure ho pugui visitar.

Fa més de 4 anys que van començar les excavacions que han tret a la llum les estructures de l'església del convent del segle XIII.

Aquesta és la primera tomba que s'ha descobert, però els experts esperen trobar-ne més, que hi hagi enterrades altres priores en aquest monestir que va existir durant 4 segles.

Els vestigis del jaciment se situen en un penyal conegut, en un emplaçament privilegiat que domina bona part de l'extensa plana del Segrià.

ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut