Una noia amb acné (Pixabay/Kjerstin_Michaela)

Obren la porta a nous tractaments contra l'acné en descobrir el paper clau d'una proteïna

Un equip internacional avança en la comprensió d'una malaltia que afecta 650 milions de persones però de mecanisme encara poc coneguts

Xavier DuranActualitzat

El descobriment del paper d'una proteïna que té una activitat reduïda quan es produeix acné pot dur a nous tractaments d'aquest problema de la pell que afecta milions de persones a tot el món.

La troballa ha estat fruit del treball d'un equip internacional encapçalat per Fiona Watt, del King's College de Londres, i s'ha publicat a la revista Nature Communications.

L'acné és una de les afeccions més comunes de la pell. Afecta uns 650 milions de persones a tot el món, inclosos el 85% de tots els adolescents.

Es tracta d'una malaltia inflamatòria crònica amb mecanismes que no són prou coneguts. Per això, el treball ara publicat aporta dades per comprendre la malaltia i trobar noves eines terapèutiques.


Proteïna que prevé l'acné

La recerca s'ha centrat en una proteïna anomenada GATA6, que s'expressa en els fol·licles dels pèls associats a les glàndules sebàcies -glàndules plenes de lípids.

Practicant biòpsies de nou pacients amb diferents graus d'acné i de cinc persones sanes, Watt i el seu equip van observar que els nivells d'aquesta proteïna eren menors en les persones que patien la malaltia dermatològica.

Utilitzant diverses línies cel·lulars, també van constatar que la producció de la proteïna estava induïda per l'àcid retinoic, un dels tractaments utilitzats contra l'acné. Això explicaria els efectes positius d'aquesta substància.


Eliminar els barbs

Els investigadors van identificar diversos processos fisiològics que contribueixen a l'aparició de l'acné. Amb un model elaborat per ells mateixos, van demostrar que la proteïna GATA6 també actua com a preventiu per a la formació de barbs.

Els barbs són masses petites de matèria sebàcia que tapen el conducte excretor d'una glàndula sebàcia cutània. La part més externa dels barbs presenta els característics punts negres, que persones amb pell greixosa poden tenir a la cara i a l'esquena i que sovint s'intenten eliminar per pressió amb els dits.

Els autors conclouen que la identificació del paper de la GATA6 no només millorarà el coneixement dels mecanismes de l'acné, sinó que també pot obrir noves vies per a tractaments basats en aquesta proteïna.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut