Moià

Obre al públic la cova de les Teixoneres, on es va trobar la dent d'un nen neandertal

Les excavacions i les visites al jaciment són compatibles perquè s'ha instal·lat una passera i una coberta

Actualitzat

La campanya d'excavacions d'aquest estiu ha estat extremadament curta a la cova de les Teixoneres, a Moià. L'Ajuntament hi ha fet obres per instal·lar-hi una passera i una coberta. D'aquesta manera es podran fer visites el jaciment mentre els arqueòlegs continuen els treballs.

La troballa més espectacular que s'hi ha fet és un calcani, és a dir, l'os del taló d'un ur salvatge, un avantpassat desaparegut de l'actual toro, però d'unes dimensions que duplicarien o triplicarien l'animal actual. A més, també s'han localitzat una quinzena de puntes de llança. Tot plegat apunta que hi havia "una activitat de cacera molt interessant".

Les expectatives per als pròxims anys d'excavacions són molt altes després de trobar fa dos anys la dent d'un nen neandertal, l'anomenat "nen de Moià", de fa més de 50.000 anys.

Des d'aleshores, la cova de les Teixoneres de Moià s'ha convertit en un espai d'especial interès per als arqueòlegs. Tant és així que en aquests anys la recerca ha anat avançant fins arribar al nivell del camí que recorre el conjunt de les coves del Troll. En aquest punt, calia fer una intervenció per garantir que l'espai pugui estar obert al públic. Ara s'espera que aviat es puguin documentar restes de més de 100.000 anys d'antiguitat.

"Hem buscat un sistema que sense tallar el camí ens permeti continuar excavant, i les perspectives són boníssimes", explica el director de l'excavació, Jordi Rosell.

Els arqueòlegs continuen esperançats a trobar més restes d'aquest infant, però mentre això no passa continua la "reconstrucció històrica" del neandertal a la Catalunya central.

Anar al contingut