La Casa Vicens, el primer edifici que va dissenyar Antoni Gaudí
La Casa Vicens, el primer edifici que va dissenyar Antoni Gaudí
Barcelona

Obre al públic la Casa Vicens, el primer edifici que va dissenyar Antoni Gaudí

A partir del 16 de novembre obrirà al públic la Casa Vicens, situada al barri de Gràcia, i on ja es mostren les bases que caracteritzarien la seva arquitectura

RedaccióActualitzat

Els admiradors de l'obra d'Antoni Gaudí tenen una nova cita a partir del 16 de novembre. En aquesta data obrirà al públic la Casa Vicens, una gran desconeguda de l'obra de Gaudí amagada en un carrer estret al barri de Gràcia.

Va ser el primer edifici que Gaudí va dissenyar i on estableix les bases de la seva obra i del moviment modernista. Manuel Vicens, corredor de borsa, va confiar a un jove Antoni Gaudí la seva residència d'estiu ara fa 132 anys. El 1883 començava una obra mestra avui convertida en museu. Així jo ha destacat Joan Abellà, el director de la Casa Vicens:

"És un Gaudí abans de Gaudí. És gairebé la primera obra que fa. M'agrada pensar com a director d'orquestra, com la primera vegada que es posa davant d'un client, que es posa davant dels seus operaris."

Durant 130 anys, les seves meravelles han estat restringides a la mirada de les famílies que hi vivien, però ara quedaran obertes al públic i tothom podrà reviure les sensacions que el genial arquitecte volia transmetre a través de les diferents estances.

Per fer-ho, ha estat necessària una tasca minuciosa de restauració en què s'han recuperat les formes i els colors que tenia ara fa 130 anys, segons ha explicat Marta Antuñano, la responsable de Museografia de la Casa Vicens.

"Ens hem basat en primer lloc en les fonts documentals que es conserven originals, com són els plànols de Gaudí i fotografies històriques de l'època. En segon lloc, acudint a la casa en si".

L'arquitecte del projecte, David Garcia, ha destacat també que es tracta d'una restauració "fidedigna" a la casa original, i només han restaurat les parts de les quals tenien fonts documentals per fer-ho.

A la casa Vicens, Gaudí aconsegueix fixar les bases de la seva obra introduint la natura dins les habitacions. A les estances, hi ha elements de fauna i flora mediterranis.

132 anys després es podrà visitar

La primera casa de Gaudí, la Casa Vicens, ha culminat la seva restauració iniciada el 2015 i 132 anys després es podrà visitar. Els plànols es van presentar el febrer del 1883 i la casa es va acabar el 1888. Quan Manuel Vicens va morir, la casa va quedar en mans de la seva viuda i 10 anys després, el 1899, va passar a la família Herrero Jover.

Així va ser fins al 2014, quan l'entitat bancària Morabanc Andorra va decidir comprar-la per fer de la Casa Vicens un museu.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut