La fiscalia i la DGAIA creuen que aquest jove de Ghana té 19 anys, mentre que el passaport que té diu que en té 17
La fiscalia i la DGAIA creuen que aquest jove de Ghana té 19 anys, mentre que el passaport que té diu que en té 17

Obliguen la DGAIA a fer-se càrrec d'un jove ghanès que no es creuen que sigui menor

La fiscalia assegura que té 19 anys, però el passaport diu que en té 17

RedaccióActualitzat

Un jutge ha obligat la Generalitat a readmetre en un centre de menors un jove ghanès que va expulsar al gener. El passaport de Ghana que té li atorga 17 anys, però ni la Fiscalia de Menors ni la Generalitat l'han donat per vàlid.

El seu cas va començar a principis d'any: dormia al carrer i, segons ha explicat ell mateix, un home negre el va interpel·lar, li va recomanar que anés a la fiscalia, i ell ho va fer:

"Vaig dormir un dia a fiscalia. Després em van portar a un centre de menors. Després de tres setmanes allà em van fer fora. Després vaig viure al carrer unes tres setmanes, al parc del Paral·lel."

 

Li van fer proves òssies

El van expulsar després que la fiscalia assegurés que les proves òssies que li havien fet certificaven que tenia 19 anys i, per tant, era major d'edat. L'han hagut de readmetre perquè un jutge ha dit que fins que no es solucioni el seu cas, ha d'estar al centre.

Va tornar al carrer fins que se'n van fer càrrec entitats que li van proporcionar allotjament en albergs. En aquest impàs, ha aconseguit un advocat i ha presentat el passaport a la justícia, que està pendent de decidir qui té la raó.

 

La DGAIA l'ha readmès

Aquest dijous la Direcció General d'Atenció a la Infància, la DGAIA, va informar l'advocat que el portaria a fiscalia, però hores després van donar-li plaça en un centre de menors.

Albert Parés, l'advocat, s'ha mostrat satisfet de la decisió del jutge:

"Sí que és cert que actualment hi ha sobreocupació de tots els centres, perquè hi ha una arribada molt elevada de menors no acompanyats, però això no pot anar en detriment que si un jutge diu que aquest noi ha d'anar a un centre hagi d'anar a un centre."

 

Centres de menors plens

La DGAIA reconeix que, tot i haver creat 500 places, la majoria en pisos amb educadors, té dificultats per assumir tots els menors no acompanyats que arriben d'altres països: 1.500 l'any passat.

Hi ha més casos com el d'aquest jove de Ghana. De fet, hi ha una lluita constant en molts casos entre els nois i el sistema per determinar-ne l'edat.

Quan els joves no sembla que siguin menors i hi ha dubtes sobre l'autenticitat de documents com el passaport, la fiscalia demana fer-los proves biomètriques que en determinin l'edat.

El Tribunal Suprem, però, va resoldre que en cas de dubte, preval el passaport.

ARXIVAT A:
Menors
Anar al contingut