Obliguen estudiants universitàries de l'Índia a despullar-se per saber si tenen la regla
Façana principal del Shree Sahajanand Girls Institute (SSGI)

Obliguen estudiants universitàries de l'Índia a despullar-se per saber si tenen la regla

Quatre dones, responsables de la facultat i la residència universitària, han estat suspeses del seu càrrec

Juli Rodés AlmerActualitzat

Estudiants universitàries obligades a despullar-se per veure si tenien la regla. Ho han denunciat a l'Índia un grup de 68 noies que s'allotgen en una mateixa residència de la ciutat de Bhuj, a l'estat de Gujarat.

Les estudiants han denunciat, a més, abusos per part d'una encarregada i de la directora de la residència.

Els fets haurien passat l'11 de febrer.

En declaracions a la BBC de Gujarat, han descrit el que els ha passat com una "experiència molt dolorosa", traumatitzant com una "tortura mental".

Han explicat que mentre eren a classe van ser obligades a sortir de l'aula i a anar als serveis, on, individualment, van haver d'abaixar-se les calces per ser "inspeccionades" per professores del mateix centre universitari on estudien.


Normes per a dones que tenen la regla

L'origen d'aquesta "inspecció" seria la queixa presentada per una encarregada de la residència universitària on s'allotgen, segons la qual algunes estudiants estaven incomplint les normes que han seguir les dones que tenen la regla.

Segons aquestes normes, durant la menstruació, les dones no poden entrar a la cuina de la residència, ni tocar altres estudiants, ni tampoc entrar al temple.

A més, a l'aula han de seure a l'última fila, en el menjador han de seure a part i després dels àpats han rentar elles mateixes els seus plats, coberts, etc.

Es dona la circumstància que el centre universitari per a noies Shree Sahajanand Girls Institute (SSGI) està gestionat per Swaminarayan Sampradaya, un grup religiós hindú conservador.

La residència té un registre on se suposa que les estudiants han d'apuntar el seu nom quan els ve la regla.

Sembla que feia dos mesos que cap noia no hi havia apuntat res, i això va dur la responsable de la residència a presentar la queixa el dia abans dels fets.


"En estat de xoc"

El pare d'una de les noies diu que va trobar la seva filla i altres estudiants plorant i que estaven "en xoc".

El dijous 13, un grup d'estudiants es va manifestar pel campus i va demanar accions legals contra els responsables de la "humiliació" que van viure.

La reacció dels responsables universitaris no ha estat unànime en suport de les noies.

Pravin Pindoria, administrador la facultat on estudien, ha parlat d'incident "desafortunat" i ha assegurat que s'ordenarà una investigació i hi haurà accions contra tota persona trobada culpable de comportament inadequat.

En canvi, Darshana Dholakia, vicerectora de la universitat Krantiguru Shyamji Krishna Verma Kutch, a la qual la facultat està adscrita, ha responsabilitzat les estudiants del que els va passar, per haver violat les normes, i ha dit que algunes han demanat perdó per haver-ho fet.

En declaracions a l'agència ANI, a més, ha assegurat que ningú les va tocar i que tot va passar amb el consentiment de les noies.


"Exercici vergonyós"

La Comissió de Dones de l'estat de Gujarat ha ordenat una investigació sobre aquest "exercici vergonyós" i ha animat les estudiants a explicar "sense por" el que els ha passat.

Les estudiants, en canvi, han assegurat que, des de la universitat, se'ls ha demanat tot el contrari: que minimitzin l'incident i deixin de parlar-ne.

Representants de la Comissió Nacional de les Dones s'ha reunit amb les estudiants i també ha demanat que s'aboleixin aquestes "pràctiques discriminatòries".

Suspeses i acusades

Arran dels fets, la degana del centre universitari, una coordinadora, el responsable de la residència i l'encarregada que va denunciar les noies han estat suspeses del seu càrrec, segons ha informat la cadena NDTV.

Les quatre dones han estat sota custòdia policial durant dos dies, el temps màxim que ha permès la justícia.

Estan acusades de tres delictes del Codi Penal indi: extorsió, assalt amb intent de deshonrar una persona i intimidació criminal.

També hi ha una denúncia interposada contra les quatre professores que van fer la "inspecció" de les estudiants.

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut