Actuació de la Guàrdia Civil al Sarral per l'1-O
Actuació de la Guàrdia Civil al Sarral per l'1-O

Obliguen a reobrir una causa arxivada contra un guàrdia civil per l'1-O a Sarral

La jutge d'instrucció va arxivar la causa sense investigar-la i ara s'ha reobert

RedaccióActualitzat

Un jutjat de Valls investiga per un delicte lleu un guàrdia civil que va participar en les càrregues de l'1 d'octubre al municipi de Sarral. El cas és que es tracta d'una denúncia d'un veí que va ser arxivada, i que l'Audiència de Tarragona va ordenar que es reobrís.

Entre els ciutadans que l'1 d'octubre van anar a votar a Sarral pel referèndum, un va denunciar la Guàrdia Civil. La jutge d'instrucció va arxivar la causa sense investigar-la, i sense ni tan sols prendre declaració al denunciant. Deia que, si bé s'havia pogut cometre una infracció penal, no quedava clar qui ho havia pogut fer.

L'Audiència de Tarragona va fer reobrir el cas, perquè, amb la documentació aportada pel denunciant, sí que hi havia possibilitat d'identificar el guàrdia civil. L'Audiència recordava al jutjat que és obligació de l'Estat investigar i aclarir fets en què puguin estar implicats policies pel dret que tenen els ciutadans a no tenir un tracte degradant o arbitrari. També defensava que és essencial en una investigació que es prengués declaració al denunciant, s'acceptés l'informe del metge i els vídeos que hi pugui haver sobre els fets.

 

Interactiu relacionat: Memòria audiovisual de l'1-O

 

Ara, el guàrdia civil ja està identificat i la jutge d'instrucció veu que ha pogut cometre un delicte lleu, que va associat a una pena de multa. Els denunciants volen anar més enllà.

L'advocat del denunciat, Eusebi Campdepadrós, de l'Associació de Juristes per la República i diputat de Junts per Catalunya, explica:

"Els agents no actuen pel seu compte, s'entén en un principi, si no que sempre actuen sota un dispositiu dissenyat per un comandament. Nosaltres sempre lluitem perquè declarin els comandaments. Pensem demanar que declarin i, si és el cas, la seva imputació."

Arreu dels jutjats de Catalunya hi ha diverses causes obertes contra policies nacionals i guàrdies civils per l'1 d'octubre.

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilReferèndum 1-OProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut