El punt fronterer de Chaman, on es poden veure la bandera paquistanesa i la talibana (Reuters)
El punt fronterer de Chaman, on es poden veure la bandera paquistanesa i la talibana (Reuters)

Objectiu: abandonar l'Afganistan davant l'imparable avanç dels talibans

Moncloa accelera els plans per evacuar sis ciutadans espanyols i personal de l'ambaixada

Actualitzat

Camions, cotxes, motocicletes i una munió de gent. A la frontera amb el Pakistan a Chaman, al sud-est de l'Afganistan, hi ha llargues cues de persones que volen deixar el país. 

Al nord, a la frontera amb Uzbekistan, aquesta nit passada han vist creuar desenes de tropes afganeses al pas fronterer de Termez.

Ciutadans afganesos creuen la porta de l'Amistat, a la frontera amb el Pakistan (Reuters)

Part de la població afganesa i el personal estranger s'apressen a marxar del país. Mentre es formen llargues cues als bancs, els governs occidentals i les ONG treballen per evacuar el seu personal.

No tothom es pot permetre fer-ho en avió. Comprar un bitllet per sortir de Kabul pot costar uns cinc mil dòlars. Només els més afortunats es poden permetre agafar un vol.


Evacuació de les ambaixades

Moncloa està accelerant els plans per evacuar els sis ciutadans espanyols que es troben encara a l'Afganistan. A aquests s'hi suma l'ambaixador Gabriel Ferrán, el seu segon i els policies que els custodien.

També evacuaran els traductors i col·laboradors afganesos d'operacions militars i de cooperació amb les seves famílies, en total uns centenars de persones més.

El Ministeri ha tancat la llista i la logística de l'evacuació. No està previst el tancament de l'ambaixada, però Exteriors diu que estan preparats davant qualsevol eventualitat.

L'ambaixada nordamericana a Kabul
L'ambaixada nord-americana a Kabul (Reuters)

Els Estats Units també estan evacuant l'ambaixada. La imatge d'un helicòpter sobrevolant l'edifici recorda la imatge de Saigon al final de la guerra del Vietnam:

"Tenim un petit grup de persones marxant mentre parlem, la major part del personal està preparada per marxar", ha declarat un oficial a Reuters.

Biden ha autoritzat el desplegament de 5.000 tropes per a la retirada de Kabul i s'ha compromès a evacuar també el personal afganès que ha col·laborat amb ells:

La capital afganesa s'ha convertit els darrers dies en refugi per a milers de desplaçats interns d'arreu de l'Afganistan.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut