Una filera de satèl·lits Starlink (Viquimedia Jud McCranie, CC BY-SA 4.0)

Objectes desconeguts o Starlink? Sorpresa per les llums que s'han vist al cel

Des de diferents punts de Catalunya s'ha vist una filera de llums estranyes aquest diumenge. A través d'internet es pot saber si es tracta de satèl·lits

RedaccióActualitzat

Diverses persones han vist llums al cel que els han sorprès aquest vespre de diumenge, com mostren alguns missatges a les xarxes socials i les trucades que s'han rebut a TV3. Són llums alineades i que es belluguen de pressa. S'han vist des de llocs tan allunyats com Vilafranca del Penedès, la Tallada d'Empordà o Reus.

La imatge, que crida l'atenció, fàcilment pot respondre als satèl·lits Starlink, de l'empresa SpaceX, propietat del multimilionari Elon Musk, com ha passat altres vegades.

 

Com comprovar si hem vist satèl·lits Starlink?

Els satèl·lits de SpaceX orbiten la Terra. Per tant, és possible comprovar si han passat per sobre els nostres caps.

A través d'internet es pot saber les rutes que fan. A la pàgina web findstarlink.com podem consultar si han passat per la nostra població. 

També podem saber quan els veurem passar de nou i fins i tot si la visibilitat serà bona. I hi ha un mapa que permet seguir el moviment al voltant del planeta.

Per exemple, si es busca Vilafranca del Penedès en aquesta pàgina, es pot veure com els satèl·lits han passat a les 7.33 de la tarda d'aquest diumenge i tornaran a passar dilluns a les 7.46 i dimarts a les 7.57. Tots tres dies amb bona visibilitat.

Els Starlink van agrupats, en una filera de més d'un objecte. Si el que veiem és una corrua de llums, el més probable és que sigui aquests satèl·lits.

Amb bona visibilitat, així és com es veuen:

 

Què són els Starlink i què fan?

Són minisatèl·lits de telecomunicacions de la companyia SpaceX, d'Elon Musk, que ofereixen internet i que són especialment útils a llocs remots on és difícil connectar-se. Ofereixen internet de banda ampla entre 50 Mbps i 150 Mbps. Per fer-los servir cal un kit per rebre el senyal i pagar una quota mensual.

Des del 2019 orbiten al voltant de la Terra. Ara n'hi ha uns 3.500, però l'empresa vol que a finals de la dècada en siguin 12.000.

Aquests petits satèl·lits tenen una vida aproximada de cinc anys i orbiten en grups, anomenats trens.

Una nosa per als observadors del cel

Des que es van posar en funcionament, els satèl·lits Starlink han aixecat crítiques entre els astrònoms, que temen que afecti les seves observacions.

Fins a l'eclosió de Starlink, els satèl·lits en òrbita baixa i observables a ull nu no arribaven als dos centenars, segons la Unió Astronòmica Internacional (IAU).

El metall dels satèl·lits reflecteix la llum del sol després de la posta i pot perjudicar les observacions dels telescopis terrestres.

No només és el que es veu. Els senyals de ràdio que utilitzen els satèl·lits per comunicar-se poden interferir també en les observacions dels radiotelescopis.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut