Ajuntament de Vic (ACN)
Ajuntament de Vic (ACN)

Obert pel 12-O: Entre la protesta del "res a celebrar" i un festiu comercial

El Dia de la Hispanitat és un dels festius que la Generalitat autoritza a obrir els comerços

RedaccióActualitzat

Una altra qüestió del 12-O és si es respecta la declaració de jornada de festa al calendari laboral. Des de fa anys, institucions públiques, comerços i altres establiments privats han exercit la protesta amb el clàssic lema "12-O, res a celebrar" i anant a treballar.

Últimament, però, algunes grans superfícies i supermercats ja han optat per obrir amb una finalitat purament comercial. De fet, avui és un dels festius que la Generalitat autoritza a apujar les persianes. 

També alguns ajuntaments obren simbòlicament, però no s'espera que arribin al centenar de l'any passat, quan els fets de l'1 d'octubre eren recents.

A les comarques de Barcelona, obren diversos establiments i institucions amb intenció de protesta. A Sant Vicenç dels Horts, l'equip de govern de l'Ajuntament farà la reunió de cada divendres. A l'Hospitalet de Llobregat obre, per exemple, una escola bressol privada.

A Badalona, on la decisió de treballar el 12 d'octubre del 2016 va acabar als jutjats, els regidors de Guanyem --ara a l'oposició--  treballaran assessorant la ciutadania:


A Vic és on s'espera un gruix notable de comerços actius en clau de protesta. Uns 200 establiments s'han sumat a la iniciativa. Molts d'aquests van tancar per la commemoració de l'1 d'octubre a la ciutat.

A Manresa, els treballadors de fibra òptica Fibracat de Manresa van pactar amb la direcció treballar el 12-O després de fer festa l'1 d'Octubre. El 85% dels empleats s'han acollit a la mesura.

 

 

A Girona, el mercat municipal de la plaça del Lleó també obrirà després d'una votació entre els paradistes. Els regidors del PDeCAT, ERC i la CUP han anat al seu despatx i s'han fet una foto plegats:


A les comarques de Tarragona, en concret al Priorat, els Guiamets, governat per la CUPfarà servei d'atenció al públic i recollida de la brossa. En altres ajuntaments obren portes els càrrecs municipals, com a Valls i Amposta.

Altres ajuntaments en què l'equip de govern o alguns grups municipals com la CUP i Esquerra Republicana pensen treballar són els de Tortosa ,al Baix Ebre o a Tarragona.

L'Associació de Comerciants de Tarragona, Via T, preveu que aquest any obrin més establiments que per la Hispanitat de l'any passat. Entre un 15 i un 20%.

A les comarques de Lleida, Solsona manté el mercat setmanal, i ajuntaments com Linyola, Alcarràs o Bellvís faran una obertura simbòlica. 

ARXIVAT A:
12-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut