Washington

Obama vol reformar els bancs nord-americans per evitar que continuïn prenent massa riscos

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat més mesures de regulació per limitar les dimensions i les activitats dels bancs i altres institucions financeres per posar fi a "les pràctiques de risc" que porten a terme moltes d'aquestes entitats i així "protegir els contribuents i prevenir futures crisis". Segons el president nord-americà "tot i que el sistema financer avui és molt més fort que ara fa un any, encara està operant amb les mateixes regles que el van portar a prop del col·lapse". En una roda de premsa, Obama ha anunciat que treballa amb el Congrés per assegurar que cap banc o institució financera pugui posseir, invertir o apadrinar "hedge funds" o fons de capital privat en benefici propi.

Actualitzat
També ha anunciat límits a l'excessiu creixement de la quota de mercat dels passius de les entitats financeres més grans.

Aquestes mesures tenen com a objectiu enfortir l'ampli programa de reforma del sistema financer que s'està debatent ja al Congrés i ajudaran a posar fi a les pràctiques de risc que van contribuir "de manera significativa a la crisi". En aquest sentit, ha recalcat que "mai més un contribuent americà serà ostatge d'un banc que és massa gran per caure".

Durant el seu discurs, Obama ha recalcat que la seva decisió de reformar el sistema financer s'enforteix quan veu "el retorn a velles pràctiques", així com quan s'assabenta que algunes entitats han tingut un benefici rècord mentre al·leguen que "no poden concedir més préstecs a les petites empreses, no poden mantenir baixos els tipus de la targeta de crèdit o no poden tornar als contribuents el que els van deixar en el rescat". "És exactament aquest tipus d'irresponsabilitat el que fa evident que la reforma és necessària", ha recalcat.

En la seva compareixença, Obama també ha demanat als alts executius de les entitats bancàries que col·laborin per "treballar junts i no enfrontats" en l'aplicació d'aquesta reforma, però ha deixat clar que si els directius dels bancs "volen guerra" en tindran.


Anar al contingut