Washington

Obama valora l'acord pel deute com un "primer pas" però demana treballar sense lluites partidistes en un "pla més llarg"

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha comparegut per valorar l'acord que han aprovat les dues cambres del Congrés per elevar el sostre d'endeutament del país. Obama ho veu com un "primer pas" per a la recuperació econòmica però demana a demòcrates i republicans que deixin de banda les "lluites partidistes" i treballin conjuntament i amb responsabilitat en un pla més llarg per reduir la taxa d'atur i fer créixer l'economia. El president ha promulgat la llei lluny de les càmeres.

Actualitzat
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha valorat com un "primer pas" l'acord a què han arribat republicans i demòcrates per elevar el sostre del deute i que ha rebut el vistiplau de la Cambra de Representats i del Senat. Obama, però, ha demanat més mesures, un pla a llarg termini per reduir l'atur i impulsar el creixement de l'economia.

Després de dies de negociacions contra rellotge i escenificacions de desacords, el president dels Estats Units ha fet una crida a republicans i demòcrates perquè deixin de banda les "lluites partidistes". Ha demanat als dos partits que treballin amb "responsabilitat" i "sentit comú" en un pla a llarg termini que, segons Obama, també haurà d'incloure una reforma dels impostos perquè els més rics participin en el sacrifici que els nord-americans estan fent. Aquesta qüestió, la d'apujar els impostos als més rics, havia estat proposada pels demòcrates en les negociacions, però el Tea Party s'hi va oposar i ha estat motiu de crítica i desacord a les files demòcrates.

Obama ha promulgat la llei lluny de les càmeres i sense cap més publicitat que una confirmació de la Casa Blanca. El president ha proposat que després de les vacances el Congrés treballi per lluitar contra l'atur i l'economia i ha deixat clar que retallar el dèficit només és una part de la recuperació.

El president dels Estats Units ha comparegut després que la Cambra de Representants ha aprovat aquest dimarts de matinada, hora catalana, l'acord sobre el sostre del deute, un acord a què el Senat també ha donat el seu vistiplau aquest dimarts a la tarda, hora catalana. Les dues cambres del Congrés han aprovat el pla només unes hores abans que expirés el termini, aquesta mitjanit, perquè el Tresor no pogués atendre les seves factures i hagués de declarar suspensió de pagaments.

L'acord no ha calmat de moment els mercats, ja que molts troben feble l'entesa entre republicans i demòcrates. En canvi, les agències de qualificació sí que han reaccionat positivament després que algunes haguessin anunciat les darreres setmanes que posaven en revisió la qualificació del deute dels Estats Units. Havien amenaçat de retirar-li la màxima qualificació, la triple A. Poc després de l'acord i abans que Obama signés el pla, Fitch ja anunciava que mantenia la triple A al deute dels Estats Units. En canvi, Moody's ha dit que mantindrà la triple A però ha rebaixat a "negativa" la perspectiva del deute dels Estats Units.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut