Washington

Obama té l'exèrcit preparat per actuar ja contra Síria i l'acció podria començar aquest mateix dijous

Obama té l'exèrcit preparat per actuar ja contra Síria per donar resposta a l'atac amb armes químiques, segons ha assegurat el secretari de Defensa Chuck Hagel, i l'atac podria començar aquest mateix dijous. Els Estats Units donen per fet que s'han utilitzat armes químiques a Síria. Els "tres dies" de llançament tindran un abast reduït, i l'objectiu és enviar un missatge al president sirià més que no pas delmar les seves capacitats militars, han confirmat oficials militars.

RedaccióActualitzat
L'exercit nord-americà està preparat per actuar immediatament si el president Barack Obama dóna l'ordre d'actuar contra Síria per respondre a l'atac amb armes químiques, ha dit el secretari de Defensa, Chuck Hagel en una entrevista a la BBC.

"Hem mogut els contingents de manera que estem a punt per complir qualsevol opció que el president decideixi prendre", ha dit Hagel durant un viatge a Brunei. A la pregunta de si l'exèrcit estava a punt per respondre ja, Hagel ha dit que sí, que "estem a punt per actuar ja". De fet, segons la cadena NBC, l'atac podria començar aquest mateix dijous.

Segons fonts oficials dels Estats Units, el llançament de míssils contra Síria podrien començar "aquest mateix dijous" mentre la Casa Blanca intensifica les gestions per obtenir una resposta internacional contra el presumpte ús d'armes químiques. De moment, no està previst enviar tropes a la zona.

Els "tres dies" de llançament tindran un abast reduït, i l'objectiu és enviar un missatge al president sirià Bashar al-Assad, sense matar-lo, més que no pas delmar les seves "capacitats militars", han confirmat oficials militars. De fet, els míssils aniran dirigits contra els búnquers de comandament i control, els camps d'aviació i l'artilleria.

Els Estats Units consideren innegable que s'han utilitzat armes químiques a Síria i demanen explicacions al règim de Bashar al-Assad. De fet, Obama, ha ajornat la trobada de dimecres a la Haia amb Rússia perquè està fent consultes amb els líders mundials per donar una resposta adequada a l'ús d'armes químiques. La primera conversa, per via telefònica, l'ha tingut aquesta matinada amb el primer ministre australià.

A l'espera de l'informe de l'ONU, els Estats Units, per boca del seu secretari d'Estat John Kerry, afirmen de manera contundent que l'ús d'agents tòxics és real. Kerry ha dit que l'atac que fa sis dies va fer centenars de morts a Damasc va ser amb agents tòxics a "gran escala" i de forma "indiscriminada". Només cal veure les imatges, segons Kerry, per saber que es tracta d'un crim "real" i "molt seriós".

El govern nord-americà, a més, considera que el rebuig inicial de Síria perquè els investigadors de l'ONU entressin a la zona de l'atac demostra que el règim té alguna cosa a amagar. "Sabem que el règim sirià segueix tenint la custòdia de les armes químiques". Malgrat les excuses" del govern de Bashar al-Assad "que és una cosa inventada", l'ús d'aquestes substàncies contra civils "és innegable".

Des de l'inici de la guerra a Síria, l'administració Obama sempre ha situat l'ús d'agents tòxics com una "línia vermella" que, si es traspassés, requeriria una acció internacional. Des del març del 2011, quan va arrencar el conflicte, han mort més de 100.000 persones i gairebé 7 milions necessiten ajuda humanitària d'emergència, segons les últimes xifres de les Nacions Unides.

Mentrestant a Damasc, i malgrat els trets dels franctiradors, els inspectors de l'ONU han pogut parlar amb testimonis a la zona. Està previst que segueixin al país fins diumenge recollint proves i parlant amb testimonis.

Moscou, per la seva banda, està convençut que no se n'han fet servir mentre la Xina reclama cautela a la comunitat internacional.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut