Estats Units

Obama tancarà Guantánamo en el termini de dos anys

El president electe dels Estats Units, Barack Obama, vol tancar la presó de Guantánamo en el termini de dos anys, segons ha confirmat en una entrevista a la revista "Time", que l'acaba de declarar "personatge de l'any". Obama creu que una bona manera de mesurar l'èxit de la seva gestió, d'aquí a dos anys, serà comprovar si ha complert una llista de promeses fetes durant la campanya electoral. Entre aquests compromisos hi ha el tancament de Guantánamo, la reducció de les tropes militars nord-americanes a l'Iraq i l'enfortiment de la presència a l'Afganistan, no només militarment sinó també diplomàticament.

Actualitzat
El termini de dos anys per tancar Guantánamo obeeix a les dificultats per ubicar els 250 homes detinguts en aquesta presó, alguns dels quals temen ser víctimes de persecucions si són retornats als seus països. També preocupa que alguns d'ells es reicorporin a l'activitat terrorista, com ha passat amb alguns dels que s'han alliberat fins ara. És per això que Obama ha dit a la revista "Time" que vol tancar la presó "d'una manera responsable" i "acabar d'una vegada amb la tortura".

L'anunci d'Obama es fa dos dies després que el vicepresident dels Estats Units, Dick Cheney, acceptés que havia aprovat els mètodes d'interrogatori utilitzats a Guantánamo. Uns mètodes que diverses organitzacions de drets humans han denunciat com a tortura. En una entrevista al canal de televisió nord-americà ABC News, Cheney va reconèixer que estava al cas del programa d'interrogatoris que "jo vaig ajudar perquè fos aprovat". Preguntat si creia que el mètode dels ofegaments simulats era apropiat per interrogar terroristes, Cheney va respondre: "Sí, ho crec."
Anar al contingut