Washington

Obama substitueix McChrystal pel general Petraeus com a nou comandant de les tropes a l'Afganistan

Barack Obama ha rellevat el màxim responsable de l'OTAN a l'Afganistan, el general McChrystal, que serà substituït per David Petraeus. El president nord-americà ha explicat que ha acceptat la dimissió del general per les crítiques al seu govern. Obama ha assegurat que no es tracta d'una qüestió personal sinó de seguretat nacional, i li ha agraït la dedicació de tots aquests anys. El president nord-americà ha pres la decisió després d'entrevistar-se breument amb McChrystal i de celebrar la reunió mensual sobre l'Afganistan amb el seu equip de seguretat nacional. El general va fer unes declaracions a la revista "Rolling Stone" en les quals criticava Obama, Biden i altres càrrecs importants de l'administració.

Actualitzat
Obama ha explicat que havia "acceptat la dimissió del general Stanley McChrystal" amb "una gran pena", però que sabia que era el procediment "correcte per a la missió de les nostres tropes, l'Afganistan i el nostre país".

El president nord-americà ha assegurat que tot i que ara el cap del comandament central dels Estats Units serà el general David Petraeus, no hi haurà "diferències en la política".

El president, que s'ha entrevistat aquest matí a la Casa Blanca amb McChrystal, n'ha elogiat la "intel·ligència i la dedicació" i ha subratllat que sempre ha acatat "fidelment" les ordres que li ha donat. Alhora, ha considerat que "tots els americans haurien d'estar agraïts per la carrera destacable" de McChrystal.

Aquest matí, abans d'anar a la Casa Blanca, McChrystal s'havia reunit amb el secretari de Defensa, Robert Gates, al Pentàgon, per presentar-li la dimissió.

Unes declaracions que han commocionat Washington

Les declaracions de McChrystal han commocionat l'administració Obama. Sota el títol "The Runaway General", l'article recull les opinions i els comentaris del general McChrystal i els seus col·laboradors sobre diferents funcionaris de l'administració Obama. 

Respecte de la primera trobada entre Obama i McChrystal, l'article explica que el general va tenir la impressió que el president semblava "incòmode i intimidat" en companyia dels militars d'alt rang que es trobaven a la sala. Obama no sabia res de McChrystal i tampoc semblava gaire interessat en la guerra. "McChrystal estava bastant decebut", diu un membre de l'equip del general.

Respecte de l'enviat especial dels EUA a l'Afganistan i el Pakistan, Richard Holbrooke, es diu que és un tipus brillant però que no entén l'estratègia a l'Afganistan. Quan el general va rebre un correu electrònic del diplomàtic, va dir: "Oh, un altre mail Holbrooke no. Ni vull obrir-lo".

Pel que fa al vicepresident Joe Biden, McChrystal es pregunta, sorneguer, i aquest "qui és?", mentre un assessor del general respon: "Has dit: Bite Me?" ("besa'm el cul").
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut