Pittsburgh

Obama: "L'Iran va amagar una segona planta d'enriquiment d'urani"

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat que l'Iran ha amagat informació sobre una segona instal·lació d'enriquiment d'urani. Segons Obama, els EUA, França i el Regne Unit tenen proves de l'existència d'aquesta instal·lació nuclear, que està ubicada a prop de la ciutat Qom. Des de la cimera del G-20, el president nord-americà, al costat del president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, Gordon Brown, ha demanat a les autoritats de Teheran que cooperin amb la comunitat internacional immediatament. Hores abans d'aquest anunci, Teheran comunicava a l'agència nuclear de l'ONU que disposa d'una segona planta d'enriquiment d'urani.

Actualitzat
La instal·lació secreta d'enriquiment d'urani a l'Iran es troba a prop de la ciutat de Qom, a uns 160 quilòmetres de Teheran, i encara no és operativa, segons ha informat la Casa Blanca. La planta compta amb unes 3.000 centrifugadores, una quantitat insuficient per a l'ús civil d'urani però suficient per aconseguir material per fabricar una bomba o dues a l'any.

Tot i això, el president nord-americà ha assegurat que segueix compromès a mantenir el diàleg amb l'Iran malgrat que aquest país "rebutja assumir les seves responsabilitats internacionals" i el seu programa nuclear representi una amenaça per la seguretat del món.

Teheran comunica a l'AIEA que té una segona planta d'enriquiment d'urani

El govern de Teheran ha revelat a l'agència nuclear de l'ONU que disposa d'una nova planta d'enriquiment d'urani. L'Iran ho ha comunicat en una carta dirigida al director de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA), Mohamed el-Baradei. En la missiva s'aclareix que la planta està en construcció i que la seva finalitat és la generació d'electricitat a partir d'energia nuclear. Segons l'AIEA, que ha confirmat l'existència de la carta, la planta encara no està en funcionament.

El tema ha agafat per sorpresa polítics, analistes i experts de tot el món i immediatament han començat les especulacions sobre el moment que s'ha escollit per fer l'anunci: en plena Assemblea General de les Nacions Unides, durant la reunió del G-20 i un dia després que el Consell de Seguretat de l'ONU votés de manera unànime una resolució per reduir el risc de proliferació d'armes nuclears i reduir el risc que aquest tipus d'armament arribi a grups "terroristes".
Anar al contingut