Washington

Obama limita l'ús de les armes nuclears nord-americanes i desisteix de desenvolupar-ne de noves

L'administració Obama ha presentat la nova estratègia de defensa nuclear dels Estats Units. El document considera que el terrorisme nuclear es el "perill més extrem immediat" i limita els supòsits en què els Estats Units farien servir el seu arsenal atòmic: només en circumstàncies extremes. Tot aixo en vigílies de la firma, demà passat a Praga, del nou tractat de reducció d'armes estratègiques entre Rússia i els Estats Units. La secretària d'Estat, Hillary Clinton, ha estat l'encarregada de presentar la nova doctrina nuclear de Washington. Els Estats Units en limiten l'ús i l'arsenal, però manté l'amenaça sobre l'Iran i Corea del Nord.

Actualitzat
Barack Obama desisteix de desenvolupar noves armes nuclears i restringirà la utilització de les actuals. D'aquesta manera, el president dels EUA reformula l'estratègia nuclear nord-americana introduint-hi alguns canvis imports respecte a les doctrines heretades de la guerra freda i de l'anterior administració Bush.

El canvi més important és que Washington no utilitzarà armes atòmiques contra països que no en tinguin, fins i tot si són atacats amb armes químiques o biològiques. Només en el cas en què un atac biològic sigui potencialment devastador, els EUA hi respondrà amb la bomba. També ho podrà fer en cas d'amenaça o agressió contra països que no hagin firmat o no compleixin amb el Tractat de No Proliferació Nuclear. D'aquesta manera, Washington envia el missatge a l'Iran i Corea del Nord, que no hi estan inclosos. Els Estats Units només recorreran a les armes nuclears "en circumstàncies extremes", per defensar els seus interessos vitals i els dels seus aliats.

El govern dels Estats Units podria promoure més reduccions en l'arsenal nord-americà. Per això, "promourà relacions estratègiques més estables i transparents" amb Rússia i la Xina.

L'anunci ha tingut lloc poques hores després que Barack Obama ha avançat al diari "The New York Times" el que serà la seva política nuclear a una entrevista i pocs dies abans de firmar un acord històric amb Rússia en relació amb el control d'armes nuclears a Praga, programat per aquest dijous, i de celebrar a Washington una cimera sobre seguretat nuclear la setmana que ve.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut