Kabul

Obama insta Karzai a millorar la governabilitat i la lluita anticorrupció en una visita sorpresa a Kabul

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha arribat a Kabul en una visita sorpresa, no anunciada, a poc més d'un any de la data prevista per a la retirada de les forces nord-americanes del país. En la primera visita que fa a l'Afganistan des que és president, Obama s'ha reunit amb el seu homòleg afganès, Hamid Karzai, a qui ha encoratjat a continuar treballant en pro de la governabilitat i a lluitar contra la corrupció. D'altra banda, Karzai ha agraït el suport nord-americà i ha desitjat que la relació entre tots dos països permeti un Afganistan fort i autosuficient. Obama també s'ha reunit amb les tropes nord-americanes desplegades al país.

Actualitzat
La victòria final de Barack Obama amb l'aprovació de la seva reforma sanitària li dóna ja un cert marge per començar a concentrar-se en altres qüestions, com és l'Afganistan, on ha viatjat aquest diumenge a la tarda per sorpresa i en una visita llampec. Cal dir que fins i tot el president del país, Hamid Karzai, només se n'ha assabentat una hora abans.

Els presidents Obama i Karzai s'han reunit durant 45 minuts al palau presidencial, en una trobada on el mandatari nord-americà ha elogiat els progressos militars afganesos en la lluita contra la insurgència talibana. També hi ha hagut un toc d'alerta, però, i li ha comunicat que en el seu segon mandat espera millores en l'àmbit civil. En concret, ha fet referència a àrees com la governabilitat, la lluita contra la corrupció i el narcotràfic i l'aplicació de la llei. Obama també ha convidat Karzai a Washington, una visita que es farà efectiva el pròxim 12 de maig, segons ha anunciat la Casa Blanca.

D'altra banda, el líder afganès ha tingut paraules d'agraïment per l'ajuda nord-americana en la reconstrucció i el restabliment de les institucions a l'Afganistan. Una ajuda que, quan queda poc més d'un any per a la prevista retirada de les forces dels Estats Units de l'Afganistan, ha desitjat que es mantingui per aconseguir un Afganistan fort i que es pugui sostenir per si mateix.

Missatge de suport a les tropes

El president dels Estats Units no ha marxat de Kabul sense reunir-se amb els caps de les seves tropes al país ni tampoc sense dirigir unes paraules als soldats. Els ha recordat que Al-Qaeda i els seus aliats extremistes són un perill per al poble de l'Afganistan i un perill per al poble americà, però també per als pobles de tot el món. Per això, ha assegurat, "estem tan orgullosos de tenir els nostres socis de la coalició amb nosaltres aquí avui", a qui ha considerat veritables amics dels Estats Units d'Amèrica.

El president nord-americà va fer la seva primera visita a l'Afganistan quan era candidat, durant el 2008, però no hi havia tornat fins ara, tot i que l'estratègia a l'Afganistan és una de les prioritats d'Obama en política exterior. Barack Obama va ordenar recentment l'ampliació del contingent amb 30.000 soldats més, de cara a un futur replegament de les tropes, que s'hauria de fer a mitjans del 2011. Així, aquest estiu està previst que uns 100.000 soldats nord-americans estiguin en territori afganès, un lloc on ja han perdut la vida al voltant de 1.000 militars.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut