Praga

Obama i Medvédev signen el nou tractat per reduir les armes nuclears

Els Estats Units i Rússia han firmat, a dos quarts d'una de la tarda, el nou tractat Start de reducció d'armes nuclears, hereu del text que l'any 1991 va posar punt final a la guerra freda. El president nord-americà, Barack Obama, i el rus, Dmitri Medvédev, han signat el document en una històrica cerimònia que s'ha fet al castell de Praga. El nou acord de desarmanent, Start II, s'ha segellat en un escenari gens casual, ja que precisament va ser a Praga on ara fa un any Obama va pronunciar un històric discurs en què va prometre treballar per un món lliure d'armes nuclears.

Actualitzat
Praga ha estat l'escenari de la firma d'un nou tractat per a la reducció de l'armament nuclear entre Rússia i els Estats Units. Obama i Medvédev han signat el document Start II al castell de Praga i han donat per obert "un nou procés de cooperació entre tots dos països pel que fa a la reducció de l'armament nuclear", tal com ha subratllat durant el seu discurs el president nord-americà.

El president nord-americà, Barack Obama, ha arribat aquest matí a la capital txeca procedent de Washington, mentre el president de la Federació Russa, Dmitri Medvédev, ja hi va arribar ahir a la nit.

També a Praga, Obama té previst reunir-se aquest vespre amb 11 caps d'estat del centre i est d'Europa, un gest d'Obama cap als antics països de l'òrbita soviètica als quals vol garantir que la nova etapa de relació que obre l'Start II no afectarà els interessos nord-americans a la regió.

Què és l'Start II?

El nou tractat, Start II, amb una vigència de deu anys, consta de dues parts. D'una banda, obligarà a desfer-se del 30% de l'armament nuclear en poder d'aquestes dues potències. En concret, l'Start II estableix la reducció de fins a 1.550 caps nuclears i retalla a la meitat, fins a 800, el nombre de vehicles de transport d'armament atòmic. És una reducció sense precedents, important, però no definitiva.

Avui dia, els Estats Units i Rússia són els països que més caps nuclears tenen. Molt més enrere hi ha el Regne Unit, França i la Xina. El Pakistan i l'Índia també tenen caps nuclears, Corea del Nord afirma que no en té, i Israel no ho ha negat ni ho ha afirmat mai. L'Iran podria ser el pròxim al mapa.

L'altre punt principal acordat per les diplomàcies dels dos països és el sistema de verificació del compliment del tractat. Les dues parts podran inspeccionar els míssils de l'altra. L'objectiu és acabar amb la gran desconfiança de la guerra freda.

I malgrat els acords, queden punts de desacord. Rússia ha assegurat que abandonarà el tractat si els Estats Units despleguen un escut antimíssils que redueixi el potencial de l'arsenal rus. De moment, el projecte que havia impulsat George Bush està paralitzat.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut