Washington

Obama i McCain s'uneixen per evitar "una catàstrofe econòmica"

Els dos candidats a la presidència dels Estats Units han emès un comunicat conjunt en què han unit forces per demanar als legisladors de tots els partits que cooperin per tirar endavant el pla de rescat financer proposat per Washington. Obama i McCain han dit que només junts es podrà evitar una "catàstrofe econòmica". El senador demòcrata, Barak Obama, ha afirmat que tant ell com John McCain estan d'acord que el pla s'ha d'aprovar de forma individual, sense que se li afegeixin altres mesures complementàries. Els dos candidats a la presidència dels EUA es reuniran avui amb Bush a la Casa Blanca.

Actualitzat
El comunicat emès per Obama i McCain subratlla que els Estats Units "afronten un moment de crisi econòmica", però que no es poden "arriscar a arribar a una catàstrofe econòmica". "No importa com hagi començat. Tots tenim la responsabilitat de resoldre-la", han apuntat. Per això s'han mostrat units en un text llarg, de tres paràgrafs, on han defensat el pla de rescat promogut per Washington. Obama i McCain han reconegut que "el pla presentat al Congrés pel govern Bush té errors", però han insistit que "els esforços per protegir l'economia dels Estats Units no poden fracassar". "Els llocs de treball, els estalvis i la prosperitat del poble nord-americà estan en joc", han conclòs.

Reunió amb Bush

Els dos candidats a la presidència dels Estats Units seran rebuts avui per George W. Bush a la Casa Blanca. El president nord-americà, que després del comunicat conjunt emès per Obama i McCain ha comparegut davant dels nord-americans en un discurs gairebé apocalíptic per convèncer els seus campatriotes de la necessitat d'aprovar el pla de rescat, haurà de fer el mateix davant dels legisladors d'ambdòs partits, així com dels funcionaris del govern.

Sense notícies del debat

El comunicat emès per Obama i McCain ha evitat esmentar la confrontació entre els dos partits polítics que s'havia produït només unes hores abans de la publicació de la nota. I és que el senador republicà per Arizona, John McCain, havia anunciat que suspendria momentàniament la seva campanya electoral per la crisi financera i havia convidat Obama a fer-ho. El senador demòcrata, no obstant, no ha recollit el guant i ha dit que la campanya havia de continuar. McCain, buscant un gran cop d'efecte, com l'elecció de Palin com a candidata a la vicepresidència pels republicans, havia anunciat que marxava a Washington per participar en les negociacions al Congrés sobre el pla de rescat financer.

A més, el republicà havia proposat posposar el primer debat electoral de la campanya, previst per divendres que ve, però el candidat demòcrata a la Casa Blanca ha rebutjat en aquell moment aquesta petició i ha al·legat que "fer front a més d'una cosa al mateix temps és part de la feina d'un president".

McCain ho té magre

El cas és que la crisi econòmica sembla que posa les coses més difícils a McCain. Després que ahir una enquesta d'intenció de vot donés una avantatge de nou punts al candidat demòcrata sobre el republicà, ara s'ha sabut que un dels màxims assessors de campanya de McCain havia treballat durant molts anys a Freddie Mac, una de les empreses investigades per la crisi de les subprimes.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut