Berlín

Obama fa una crida des de Berlín a fer caure tots els murs

Barack Obama ha triat Berlín per enviar al món un missatge inequívoc: tots els murs acaben caient. Però per aconseguir-ho, cal unitat i fermesa en els principis i les conviccions. És per això que Obama ha fet una crida perquè Europa i els Estats Units superin les seves diferències per poder lluitar millor contra els nous "desafiaments mundials: el terrorisme i el canvi climàtic". L'aspirant demòcrata a la Casa Blanca ha demanat la creació d'una nova aliança per desmantellar "les xarxes que han colpejat Madrid i Amman, Londres i Bali, Washington i Nova York".

Actualitzat

Obama ha començat el seu esperat discurs a Berlín afirmant que no es dirigia a la multitud -unes 200.000 persones- com a candidat a la presidència dels Estats Units "sinó com un ciutadà -un orgullós ciutadà dels Estats Units- i com un company, com un ciutadà del món".

Obama ha rememorat la història de la capital Alemanya, des de la segona guerra mundial i el setge soviètic fins a la caiguda del mur, per recordar que els murs sempre acaben caiguent, però que no cauen sols i que cal la unitat i l'esforç compartit per fer-ho possible. És per això, que ha fet una crida a mirar Berlín, a enmirallar-se amb aquesta ciutat, perquè va ser aquí on "els alemanys i els nord-americans va aprendre a treballar junts i confiar en els altres menys de tres anys després d'enfrontar-se en el camp de batalla" i on es va soldar l'OTAN que va garantir la seguretat comuna.

L'aspirant demòcrata ha reconegut que Amèrica no pot afrontar sola els nous reptes del planeta i que Europa i els Estats Units han de tornar a anar plegats, especialment en la lluita contra el terror. "Si vam poder crear l'OTAN -ha dit Obama- per fer front a la Unió Soviètica, també podem unir-nos en una nova associació mundial per desmantellar les xarxes que han colpejat Madrid, i Amman, Londres i Bali, Washington i Nova York. Si vam poder guanyar la batalla de les idees contra els comunistes, també podem aconseguir que la gran majoria dels musulmans rebutgin l'extremisme que porta a l'odi elloc de a l'esperança".

Obama ha fet una crida per un món sense armes nuclears i ha enviat un missatge clar a l'Iran perquè abandoni les seves ambicions nuclears. També ha fet una crida a una "nova generació d'europeus i nord-americans" per abatre els murs entre races i religions per poder afrontar conjuntament els desafiaments del planeta. 


Polèmica entre Obama i Merkel pel lloc del discurs


La tria del lloc del discurs d'Obama havia generat polèmica. Finalment ho ha fet davant de la Columna de la Victòria i no a la Porta de Brandenburg, on el president Reagan va demanar a Gorbatxov que enderroqués el teló d'acer i Kennedy va dir que dell també era un berlinès. Però per Angela Merkel no era convenient que Obama pogués treure rèdits electorals d'un lloc reservat als que ja són presidents i per això es va canviar i la ubicació de l'acte.

Demà, Obama visitarà la base militar d'Estats Units a Ramstein, la més gran d'Europa. El senador es traslladarà a l'hospital militar nord-americà de Landstuhl abans de marxar cap a França.

Anar al contingut