Chicago

Obama: "El canvi ha arribat a Amèrica!"

"El canvi ha arribat a Amèrica", ha dit Barack Obama en el seu primer discurs com a president electe dels Estats Units, davant desenes de milers de seguidors a la ciutat de Chicago. Obama, que ha rebut la felicitació del seu rival, John McCain, i del president Bush, ha dit que la seva elecció és "la resposta" al clam de molta gent i que demostra que "el somni d'aquesta nació està viu".

Actualitzat

Faltaven pocs minuts per les 6 del matí, hora nostra, quan el candidat demòcrata sortia acompanyat de la seva dona i les seves dues filles davant dels milers de seguidors que esperaven eufòrics al Grand Park de Chicago. Els nord-americans han respost a la crida a l'optimisme i a la confiança feta per Obama i li han atorgat la victòria que totes les enquestes pronosticaven. Al final, el vot ocult racial, l'anomenat efecte Bradley, no ha actuat, i el tàndem Barack Obama i Joe Biden arribarà el pròxim 20 de gener a la Casa Blanca.

En el seu primer missatge com a president electe, Obama ha recordat que el somni americà és possible. "Si hi ha algú que encara dubta que Amèrica és un lloc on tot és possible, que encara es pregunta si el somni dels nostres fundadors encara perviu en el nostre temps, que encara es qüestiona el poder de la nostra democràcia, aquesta nit ha tingut la resposta."

"Ha fet falta molt de temps, però aquesta nit, gràcies al que hem aconseguit avui i durant aquesta elecció, en aquest moment històric, el canvi ha arribat a Amèrica", ha dit Obama, que ha brindat la victòria al seus seguidors: "És la vostra victòria (...) És la resposta de rics, pobres, demòcrates, republicans, blancs, negres, hispans, asiàtics, indis... Amèrica ha enviat un missatge al món que no som una col·lecció d'individus o d'estats. Som i sempre serem els Estats Units d'Amèrica."

Obama també ha llançat un missatge clar als enemics d'Amèrica. "A aquells que volen destruir el món, us derrotarem. A aquells que busquin la pau i la seguretat, us donarem suport." I ha tancat el seu discurs assegurant que "aquest és el nostre moment. El moment de posar la nostra gent a treballar i obrir noves oportunitats per als nostres fills. I a aquells que ens diuen que no podem, els responem amb aquest lema de sempre, que resumeix en l'esperit de la nostra gent: 'Sí, podem'. Gràcies."

Durant el discurs, Obama ha saludat el seu adversari, el republicà John McCain, a qui ha felicitat per la campanya que ha fet i també ha donat les gràcies a la seva dona, Michelle, i a les seves dues filles, Malia i Sasha, que l'acompanyaven a la tribuna.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut