Xangai

Obama defensa a la Xina la llibertat d'expressió com un dret universal

Barack Obama ja és a la Xina. El president nord-americà ha aterrat enmig d'una gran expectació en un país en què el veneren com un ídol. Nombrosos xinesos es declaren fans seus i el comparen amb Mao Tse-tung en un fenomen que ja té nom: Oba-Mao. El dirigent dels Estats Units s'ha guanyat el poble xinès i ara espera fer el mateix amb els seus líders. Obama ha aterrat a Xangai amb l'objectiu de guanyar-se la confiança en matèries sensibles com el proteccionisme comercial, el canvi climàtic o els programes nuclears de l'Iran i Corea del Nord. En el primer acte al país, ha assegurat, davant d'una audiència d'universitaris, que la llibertat d'expressió i de participació són valors universals.

Actualitzat
El president nord-americà, Barack Obama, ha arribat a la Xina en la que és la visita més delicada de la gira asiàtica. La seva estratègia és clara: cal estrènyer els lligams amb el continent i, en concret, amb la Xina, un aliat indispensable per fer front a problemes globals com el canvi climàtic, la proliferació nuclear o l'Afganistan.

En una trobada amb joves universitaris, el president dels Estats Units ha parlat de llibertat d'expressió i de participació. Ha estat al Museu de la Ciència i la Tecnologia de la capital financera xinesa, on ha assegurat que "no volem imposar aquests valors, però tampoc pensem que són únics a un país. Són drets universals".

En l'acte, que s'ha retransmès per internet, els estudiants han fet tot tipus de preguntes a Obama, fins i tot sobre la llibertat a la xarxa. El president nord-americà ha criticat la censura, especialment a internet, ja que la considera un fre al progrés.

Obama, a més, ha defensat que els dos països no han de ser adversaris, a més de valorar la millora de les relacions bilaterals entre el règim i Taiwan. "Si la Xina o els Estats Units no es posen d'acord, es podran resoldre molt pocs problemes internacionals", ha afirmat.

Aquest acte informal precedeix la trobada del més alt nivell aquesta tarda amb el seu homòleg xinès, Hu Jintao, amb qui parlarà del canvi climàtic, les grans qüestions internacionals, les relacions econòmiques i els drets humans.

Oba-Mao

Si es jutja per la rebuda que li han donat, no sembla que hagi de tenir gaires problemes. La popularitat d'Obama a la Xina és altíssima fins i tot ha desencadenat un fenomen que es coneix com Oba-Mao i que consisteix a fusionar la imatge dels dos líders.

Segurament Obama no deu tenir tants fans entre el govern xinès, però el president dels EUA espera guanyar-se la confiança del seu homòleg, Hu Jintao, en matèries sensibles com el proteccionisme comercial, el canvi climàtic o els programes nuclears de l'Iran i Corea del Nord.

Obama intenta també vèncer la reticència principal dels xinesos: un 80% de la població creu que els Estats Units volen contenir el seu creixement econòmic. Per això, Obama els ha assegurat que el món està interconnectat i que no té por de l'èxit d'una altra nació.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut